Избрани Новини

Тази вечер е срещата с испанският алпинист Алекс Чикон (видео)

Изкачва се до върха на 12 от 14-те най-високи планини в Хималаите

Сред звездите на Банско филм фест 2019 е алпинистът Алекс Чикон (Испания). Презентацията му е днес в 21:00 ч., голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, Банско.
Роден в Лимоа (Биская, Страната на баските), Алекс Чикон е най-младият от 13 братя и сестри. Той започва да прави преходи на 3 години, a на 21 години достига до върха на първия си осемхилядник - Броуд пик (8,051 м) в Пакистан. От 2011 г. участва в експедиции в Хималаите всяка зима. През 2016 г. осъществява първото зимно изкачване на Нанга Парбат по маршрута “Кинсхофер“ заедно с Али Садпара и Симоне Моро (гост на Банскофилмфест 2012 г.)
Алекс Чикон участва в над 30 експедиции досега, изкачва се до върха на 12 от 14-те най-високи планини в Хималаите и най-вече е преживял най-невероятните приключения в чудесни места по целия свят и с най-невероятните хора, които някога си е представял.
Първата важна стъпка в кариерата му е през 2005 г., когато се присъединява към испанската телевизионна програма „Al Filo De Lo Imposible“, работейки като оператор на голяма надморска височина за проекта „14’8 000“ на алпинистката Едурне Пасабан.
Но през 2011 г., въпреки че получава покана от  екипа на Пасабан за Еверест, Алекс Чикон чувства, че е приключил с този етап и  желае да започне нов, който търси различни начини за практикуване на алпинизма. Така започва да ръководи зимни експедиции, за които в днешно време е специализиран. През последните години той избира проекти, които вероятно са по-малко успешни, но много по-ценни по отношение на техничност, трудност и ангажираност. Северни маршрути, нови маршрути, алпийски стил, големи стени – това е рискован, но изключително удовлетворяващ избор.
Освен алпинизъм, Алекс практикува скално катерене, BASE скокове и баски селски спорт като рязане на дърва; той е ненаситен авантюрист, обича да изследва, да пътува и да се среща с нови приятели, нещо, което трябва да е част от всеки проект или цел, пред която е изправен.
Алекс Чикон ще представи и филма „Пумори – дъщеря на планината“/“Pumori the daughter of the Mountain“ Този документален филм с участието на Алекс Чикон отдава почит на младите алпинисти от Испания, загинали по време на експедицията през 2011 г. до връх Пумори,  разказвайки паралелно страхотната история на младото непалско момиче Суку Мая и връзката, породена между нея и семейството на едно от момчетата, загубили живота си в тази трагедия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов