Изложба за Богомир Лазов откриват в Кюстендил - blagoevgrad.utre.bg

Изложба за Богомир Лазов откриват в Кюстендил

14 ноември 2019, 10:31 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Община Кюстендил

    За мнозина изложбата ще бъде откритие

Събитието е oт 17.30 ч. в ХГ "Владимир Димитров - Майстора“

Днес oт 17.30 ч. в ХГ „Владимир Димитров - Майстора“ - Кюстендил ще бъде открита изложбата „Богомир Лазов (1906 – 1969) и българският акварел“.

 Богомир Лазов следва при проф.Никола Маринов в Художествената академия. Член е на Дружеството на новите художници още от неговото основаване през 1931; един от „кюстендилската художествена школа“, както я нарича Асен Василиев, заедно с приятелите си  Владимир Димитров - Майстора, Кирил Цонев, Иван Ненов, Борис Елисеев, Стоян Венев, Мориц Бенционов, Николай Дюлгеров, Евтим Томов, Асен Василиев и др.

 През 1930-те живописните търсения на Богомир Лазов са изцяло в духа на времето, на Новите художници, на синтетизма и на новата предметност. Вярващ като Майстора, че „човек е най-смислен с творчеството си там, където се е родил“, през 1939 Лазов се завръща в родния си Кюстендил и остава там до края на живота си. Това го отдалечава от центъра на художествения живот, маргинализира го, но му позволява да създаде в близък контакт с природата едно богато и лирично творчество.

Акцент в изложбата е акварелната живопис на Богомир Лазов от 1930-те до 1960-те – основно пейзажи от красивия Кюстендилски край, представени в контекста на творби от други български акварелисти: Константин Щъркелов, Йордан Гешев, Павел Францалийски, Христо Йончев- Крискарец, Страхил Титиринов, Владимир Мански и др. С тях, освен приятелството и работата в акварелната техника, го сближават общи теми, мотиви, сюжети и живописни проблеми, които всеки решава по своему.

Със своя специфичен дизайн и подредба, изложбата е интересна за всеки, търсещ да изживее нещо ново и различно.

/Текстът е от публикация на Националната галерия, която представи изложбата в периода 30 юли – 29 септември 2019 г./Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета