Дариткова: Наблюдава се драстично увеличение на броя на ползваните болнични - blagoevgrad.utre.bg

Дариткова: Наблюдава се драстично увеличение на броя на ползваните болнични

15 ноември 2019, 09:52 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    БНТ, кадър

Председателят на ПГ на ГЕРБ коментира идеята първият ден от болничния да не се плаща

Първият ден от болничния няма да се заплаща, но ще се вдигне минималната пенсия. За това се споразумяха партньорите в управленската коалиция. "През последните години се наблюдава драстично увеличение на броя на ползваните болнични от заетите на пазара на труда", каза по  БНТ председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.
Тя обясни, че сумите, които се изплащат за тези дни, са нараснали от 313 милиона лева до 632 милиона лева. Това затруднява както държавното обществено осигуряване, така и работодателите.
Дариткова смята, че темата са разисква дълго време. Не е предложено никакво разумно и рационално решение.
Според нея от коалицията предлагат една стъпка напред към това да се помисли как може да се ограничи неправомерното ползване на болнични.
Тя уточни, че това няма да важи за малките деца, за родителите, които ползват болничен за гледане на болно дете и за пострадалите при трудова злополука. За приетите в болница по клинични пътеки механизмите са различни.
Дариткова заяви, че трябва да се търсят източници за увеличението на минималната пенсия на 250 лева. Около 80 милиона ще са необходими за този ръст на пенсиите. Бюджетът на държавното обществено осигуряване е подготвен дълго. Процедурата предполага балансиран бюджет и трябва при това решение вчера да се търсят източници на средства, от които да се набавят тези 80 милиона лева.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета