Отбелязваме Международния ден на студентите - blagoevgrad.utre.bg

Отбелязваме Международния ден на студентите

17 ноември 2019, 09:30 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    ЮЗУ "Н. Рилски"

Чества се официално от 17 ноември 1941 г.

Днес отбелязваме Международния ден на студентите. Чества се официално от 17 ноември 1941 г.
Датата е избрана през 1941 г. от Международния студентски съвет (приета и от наследилия го Международен студентски съюз) в Лондон, където е извършено първото честване в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти на 17 ноември 1939 г.
На тази дата хитлеристки части в окупираната Чехословакия атакуват протестиращи студенти от Карловия университет в Прага. Жертва стават 9 студенти, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.
На същата дата студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта през 1973 г. Техният протест е смазан, а армията влиза с танкове в университета. В чест на този протест денят е официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти.
Пак на тази дата през 1989 г. отбелязването на деня с демонстрация в Прага дава началото на Нежната революция. Ето защо денят се чества в Чехия и Словакия и като Ден на борбата за свобода и демокрация.
Ръководствата на различни университети от цял свят честват този ден и в знак на уважение към чуждестранните студенти в тези университети.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета