Избрани Новини

Bansko Film Fest KIDS радва отново децата на Банско

Детската и младежка програма предлага много наука, спорт и забавления

Важна част от програмата на Банско Филм Фестивала е специалният панел за деца и младежи – БанскоФилмФестKIDS. Вече няколко години за децата и младежите от Банско и региона е възможно да се докоснат не само до непознати земи и човешки истории чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието. Екипът на Банскофилмфест твърдо вярва, че тези образователни способи обогатяват знанието на децата за природата, допълват учебния процес и подпомагат двигателната им култура. Знаят, че във всяко едно дете се крие любопитството към света, приключенията и пътешествията. Затова им показват, че няма невъзможни неща!
19 ноември, вторник, фоайе на Читалище „Никола Вапцаров“, Голяма зала:
14:00 ч. – 15:00 ч. – Работилница и презентация „Колко голяма може да бъде мечтата на един малък човек?“, 3 – 4 клас – Казват, че приключенията са за приключенците, а интересните неща се случват само на умните, красивите и можещите… Но колко далече може да стигне едно малко момиче, което не умее нищо друго освен да мечтае? За това докъде стигат мечтите и какъв е смисълът от тях ще ви разкаже Антония Хубанчева, учен, пътешественик и приключенец.
Водещ: Антония Хубанчева – е асоцииран сътрудник към Националния природонаучен музей – БАН. Повече от 8 години изследва прилепите и техния забулен в тъма живот. Следвайки мечтите, работата и приключенския си дух, Антония има зад гърба си специализации и научни експедиции в джунглите на Централна Америка, вулканичните тихоокеански острови и саваните на Африка. Освен изследователската дейност, тя се занмава активно с комуникация на науката и мотивационни презентации.
Материали за работилницата ще се осигурят от екипа на Банскофилмфест: пластелин, картони, моливи, пастели и др.
16:00 ч. – 17:00 ч. – открит урок „Моретата и океаните на Европа“, 5 – 7 клас, водещ доц.Любомир Кендеров
20 ноември, сряда:
12:30 ч. – фоайе на Читалище „Никола Вапцаров“, откриване на изложбата от детския конкурс за рисунка „Есен в Пирин“ – участници от 1 до 4 клас, училища в общината
14:00 – 15:00 ч. – открит урок „Кръговратът на водата под земята “, Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, 5 - 8 клас
Водещ: Камен Бонев, геолог, д-р на Парижкия университет
14:00 ч. – 15:30 ч. – първа група – ателие и работилница „Как да стана водолаз?“ 4 - 7 клас – Ателието включва презентация и видеоматериали от подводни обекти, кратка история на водолазния спорт, практики, осигуряване, подходящи места за гмуркане в България, демонстрация на съвременна водолазна екипировка и разказва за вълнуващото в този спорт, гмуркане с професионални инструктири с истинска водолазна екипировка в басейн. Ще представим първите стъпки на стартиращия водолаз – курсове, стартова екипировка, подходящи обекти за гмуркане и подводни истории за вълнуващото в този екстремен спорт. 72 % от повърхността на земята е покрита с вода. Струва си да научите повече за този необятен на гледки свят!
Водещ: Александър Киров - геодезист и водолаз, участник в много проучвания на подводни пещери в Мексико и България.
15:30 ч. – 16:30 ч. – втора група
Място: басейн на хотел „България“
– 15:30 ч. – 16:30 ч. – фотографски уоркшоп „Заснемане с дрон“, 8 - 12 клас,  с един от най-известните български фотографи Владислав Терзийски (допълнително ще се уточни мястото, тъй като зависи и от метеорологичните условия)
21 ноември, четвъртък,  пещера „Спропадналото“:
10:30 ч. – първа група – пещерен workshop „Проникване в пещера“
13:30 ч. – 14:30 ч. – първа група – пещерен workshop „Проникване в пещера“ – пропоръчителна възраст от 4 - 8 клас. В пещерата „Спропадналото“ могат да се срещнат различни по големина и цвят сталактити и сталагмити, а така също и прилепи. Пътешествието из пещерата не изисква особени усилия и специална екипировка. Учениците трябва да са облечени с дрехи, които могат да се окалят и високи обувки, но при възможност е по-добре да са обути с гумени ботуши. Необходимите за безопасно влизане каска и челник ще бъдат осигурени от организаторите. В рамките на подземното приключение децата ще могат да научат повече за тайните на пещерите. Заниманието включва 15 мин. беседа и 45 мин. проникване в пещерния лабиринт;
14:30 ч. - 15:30 ч. – втора група – пещерен workshop „Проникване в пещера“
Банско
13:00 ч. – 14:00 ч. –  Workshop „Ориентиране“, Парк Банско, възраст от 5 - 7 клас
14:00 ч. – 15:00 ч. – Workshop “Oриентиране“, Парк Банско, възраст от 8 - 10 клас
Водещи: преподаватели от катедра „Туризъм, алпинизъм и ориентиране“, НСА „Васил Левски“ – Workshop “Ориентиране“ е насочен към определени познания, които могат да бъдат полезни, когато сме сред природата. Занятието ще научи децата да работят с компас, да боравят с карти, да разпознават природни явления. Учениците трябва да бъдат със спортно облекло. Водещите на workshop-a ще организират кратко състезание между участниците и най-добрите ще получат награди от организаторите;
Водещите осигуряват безопасността на децата и предварителния инструктаж.
13:00 ч. – 14:00 ч. – „С епруветка под земята“, 4 - 5 клас – Погледнете през микроскопа на Ния Тошкова и се настройте на биоложка вълна. За да изследва супер силите на прилепите, преминава през пещерите на Борнео, отглежда си вампири в Панама и се запознава с всички летящи бозайници в Балабановата дупка. Затегнете си туристическата раница и елате да разберете колко далече и дълбоко може да стигнете с любопитство и една мечта.
Водещ: Ния Тошкова
16:00 ч. – 17:00 ч. – открит урок с легендата в българския алпинизъм Кирил Досков „Образуване на планините – георграфия и геология“ - Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, 7 - 12 клас.
23 ноември, събота, Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“
17:30ч. – връчване на наградите от конкурса за рисунка
Всички ученици, независимо от възрастта, могат да посетят филмовата и съпътстваща програма на фестивала. За целта организаторите ще изпратят на училищата подходящите филми за деца под 12 години, а за останалите възрасти програмата е напълно подходяща.
Програмата е напълно безплатна за всички деца и младежи. Водещите на отделните заниятия участват безвъзмездно в събитието, а организаторите осигуряват чрез дарители необходимата екипировка за децата, награди, подаръци и всички материали.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)