BanskoFilmFestKIDS 2019 започна - blagoevgrad.utre.bg

BanskoFilmFestKIDS 2019 започна

20 ноември 2019, 14:16 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Банско Филм Фест

  • Снимка:
    Банско Филм Фест

  • Снимка:
    Банско Филм Фест

Ден преди официалното откриване децата вече са потопени в атмосферата му

Децата винаги са най-нетърпеливи и винаги са с предимство, защото са най-важни за бъдещето ни. Така е и с Банскофилмфест 2019. Ден преди официалното му откриване децата вече са потопени в атмосферата му. Организаторите на фестивала са подготвили специалният панел за деца и младежи – БанскоФилмФестKIDS.
Чрез филмите те се докосват не само до непознати земи и човешки истории, но и се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието. Екипът на Банскофилмфест целят чрез тези образователни способи да обогатяват знанието на децата за природата, да допълват учебния процес и да подпомагат двигателната им култура. Защото във всяко дете се крие любопитството към света, приключенията и пътешествията. И всяко дете трябва да знае, че няма невъзможни неща!
Във вторник децата от Банско участваха в работилница и презентация „Колко голяма може да бъде мечтата на един малък човек?“, където Антония Хубанчева от Националния природонаучен музей им разказа, че приключенията не са запазени само за приключенците, и че интересните неща не се случват само на умните, красивите и можещите… Разказа им колко далече може да стигне едно малко момиче, което не умее нищо друго освен да мечтае; за това - до къде стигат мечтите и какъв е смисълът от тях.
Доц.Любомир Кендеров пък изнесе открит урок „Моретата и океаните на Европа“.
Ето и събитията, които следват в програмата на BanskoFilmFestKIDS 2019

20 ноември, сряда, фоайе на Читалище „Никола Вапцаров“, Голяма зала:
12:30 ч. – фоайе на Читалище „Никола Вапцаров“, откриване на изложбата от детския конкурс за рисунка „Есен в Пирин“ – участници от 1 до 4 клас, училищата от Община Банско
14:00 – 15:00 ч. – открит урок „Кръговратът на водата под земята “, Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, 5 – 8 клас
Водещ: Камен Бонев, геолог, д-р. на Парижкия университет
• 14:00 ч. – 15:30 ч. – първа група – ателие и работилница „Как да стана водолаз?“ 4 – 7 клас – Ателието включва презентация и видеоматериали от подводни обекти, кратка история на водолазния спорт, практики, осигуряване, подходящи места за гмуркане в България, демонстрация на съвременна водолазна екипировка и разказва за вълнуващото в този спорт, гмуркане с професионални инструктири с истинска водолазна екипировка в басейн. Ще представим първите стъпки на стартиращия водолаз – курсове, стартова екипировка, подходящи обекти за гмуркане и подводни истории за вълнуващото в този екстремен спорт. 72 % от повърхността на земята е покрита с вода. Струва си да научите повече за този необятен на гледки свят!
• Водещ: Александър Киров – геодезист и водолаз, участник в множество проучвания на подводни пещери в Мексико и България.
• 15:30 ч. – 16:30 ч. – втора група
Място: басейн на хотел „Астера“

15:30 ч. – 16:30 ч. – фотографски уоркшоп „Заснемане с дрон“, 8 – 12 клас, с един от най – известните български фотографи Владислав Терзийски (допълнително ще се уточни мястото, тъй като зависи и от метеорологичните условия)

21 ноември, четвъртък, пещера „Спропадналото“:
• 10:30 ч. – първа група – пещерен workshop „Проникване в пещера“
• 13:30 ч. – 14:30 ч. – първа група – пещерен workshop „Проникване в пещера“ – пропоръчителна възраст от 4 – 8 клас. В пещерата „Спропадналото“ могат да се срещнат различни по големина и цвят сталактити и сталагмити, а така също и прилепи. Пътешествието из пещерата не изисква особени усилия и специална екипировка. Учениците трябва да са облечени с дрехи, които могат да се окалят и високи обувки, но при възможност е по-добре да са обути с гумени ботуши. Необходимите за безопасно влизане каска и челник ще бъдат осигурени от организаторите. В рамките на подземното приключение децата ще могат да научат повече за тайните на пещерите. Заниманието включва 15 мин. беседа и 45 мин. проникване в пещерния лабиринт;
• 14:30 ч. – 15:30 ч. – втора група – пещерен workshop „Проникване в пещера“
• Банско
• 13:00 ч. – 14:00 ч. – Workshop „Ориентиране“, Парк Банско, възраст от 5 – 7 клас
• 14:00 ч. – 15:00 ч. – Workshop “Oриентиране“, Парк Банско, възраст от 8 – 10 клас
Водещи: преподаватели от катедра „Туризъм, алпинизъм и ориентиране“, НСА „Васил Левски“ – Workshop “Ориентиране“ е насочен към определени познания, които могат да бъдат полезни, когато сме сред природата. Заниятието ще научи децата да работят с компас, да боравят с карти, да разпознават природни явления. Учениците трябва да бъдат със спортно облекло. Водещите на workshop-a ще организират кратко състезание между участниците и най-добрите ще получат награди от организаторите;
Водещите осигуряват безопасността на децата и предварителния инструктаж.
• 13:00ч. – 14:00ч. – „С епруветка под земята“, 4 – 5 – Погледнете през микроскопа на Ния Тошкова и се настройте на биоложка вълна. За да изследва супер силите на прилепите, преминава през пещерите на Борнео, отглежда си вампири в Панама и се запознава с всички летящи бозайници в Балабановата дупка. Затегнете си туристическата раница и елате да разберете колко далече и дълбоко може да стигнете с любопитство и една мечта.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета