Лесно ли се правят цървули? - blagoevgrad.utre.bg

Лесно ли се правят цървули?

21 ноември 2019, 11:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    РИМ Благоевград

    Тя ще се проведе на 21, 22 и 23 ноември

Деца ще научат това в работилницата на РИМ - Кюстендил

Темата на работилницата е свързана с първата война, в която България е въвлечена след своето освобождение и която тя печели като самостоятелна нация. Това е Сръбско-българската от 1885 г., следваща акта на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Княз Александър Батенберг, който е наясно, че нарушава статуквото, отредено на България от Великите сили с подписването на Берлинския договор през юли 1878 г., насочва силите в защита на този акт на юг, към Османската империя, от която, като най-засегната страна, се очаква военна реакция. Ето защо, именно на южната граница се съсредоточава голяма част от българската армия. Но военната реакция идва от запад – Кралство Сърбия напада Княжеството на 2 ноември 1885 г. Само няколко дни отнема на българските войници да изминат пеша разстоянието от южната до западната граница и да извършват геройски подвизи по бойните полета на около 30 километра от столицата, докъдето сръбската войска стига почти безпрепятствено за два дни. Сърбите са отблъснати при Сливница на 7 ноември и през следващите няколко дни българската армия победоносно влиза в източните територии на западната ни съседка. Следва подписване на Букурещкия мирен договор и международно признаване на Съединението.
Спомените на очевидци и участници в тези събития описват героизма на войниците, някои от които за две денонощия изминават 145 километра и не всички носят ботуши – вървят пеша с цървули, краката им са изранени, шинелите им изпокъсани.
В памет на тези героични събития, ноемврийската музейна работилница за деца се фокусира върху изработка на част от облеклото на обикновения човек, участвал в тях. Тя ще се проведе на 21, 22 и 23 ноември от 14.00 до 18.00 ч. в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей - Кюстендил (бул."България" Nº55 ).
Входна такса: 2,00 лв.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета