Избрани Новини

Днес е Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените

Жените и децата са най-честият обект на насилие

Днешната дата се отбелязва по инициатива ООН. Тя приканва правителствата, международните организации и НПО-та да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост.

От петдесет години насам жените са придобили множество права в обществото, но разделението на ролите по полов признак си остава непроменено – както в работата, така и в семейството. Според данни от проведено социологическо проучване 40% от жените в България са подлагани на физически ии/ли психически тормоз от настоящите или бившите си партньори.  

Насилието спрямо жените се разглежда по различен начин, в зависимост от контекста, но всъщност става дума за един и същи феномен. Наричаме го "малтретиране" при съпружеските двойки, "сексуална агресия" от всякакъв род в обществото и "сексуален тормоз" на работното място. Под насилие далеч не се разбира само физически действия. Насилието е приело много форми. То може да се изрази в обиди, незачитане на правата, унижение и дискриминация, емоционален тормоз, манипулиране, изнудване, психическо насилие и др. Жената ежедневно става жертва на множество посегателства. Дори едно минаване покрай група мъже, които подсвиркват и правят неприлични намеци, е стресиращо за жените. 

Жените не са допускани и желани в много професии. Затворени от столетия в частния сектор, жените все още не успяват да се наложат. Освен това дамите често получават по-ниско трудово възнаграждение в сравнение с мъжете при равни други условия.

На по-голямата част от представителките на нежния пол е отредена роля, свързана с полагането на грижи. Жените са за възпроизводство и закрилата на семейното огнище - тази максима и днес, в XXI век, е налице.

Насилието от мъж към жена до голяма степен е обвързано и с възпитанието, което момчетата получават в тяхното семейство. Младежите се поучават да бъдат силни, смели, да не плачат, да не се поддават на чувства и емоции, да се отбранявати да не се оставят да бъдат победени, а момичетата учат да бъдат нежни, добри, толерантни, чувствителни към потребностите на другите, да бъдат смирени и търпеливи. И така се стига до момента, в който мъжът "стъпква" жената, а тя от своя стрна приема поражението и остава смирена.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов