Избрани Новини

Административният съд потвърди състава на Общински съвет - Благоевград

Оспорващите изборния резултат не доказаха в съдебна зала твърденията си

С решение № 2532 Административен съд - Благоевград потвърждава Решение № 280-МИ/29.10.2019 г. на ОИК - Благоевград, с което са обявени резултатите от произведените на 27.10.2019 г. избори за общински съветници в община Благоевград. Изборът на общински съвет - Благоевград бе оспорен с осем жалби от кандидати за общински съветници в община Благоевград.
Административен съд - Благоевград намира, че не са налице закононарушения, които да водят до неправилно отчитане волята на избирателя при проведените на 27.10.2019 г. местни избори за избор на общински съветници в община Благоевград, нито съществени такива, при отчитане на изборния резултат, които ако не бяха допуснати, изборният резултат би бил различен от отчетения в оспореното решение.
При произнасянето си съдът взе предвид и приетите по делото като доказателства протоколи на секционните избирателни комисии, от които е видно, че изборите са преминали в спокойна обстановка, без подадени жалби и възражения, като протоколите са подписани от всички членовете на съответните СИК, без особени мнения и решения във връзка с възникнал спор при отчитането на бюлетините за действителни или недействителни. Пред ОИК - Благоевград в изборния ден не са постъпвали жалби за нарушения на изборния процес.
След като анализира данните и обстоятелствата, събрани по делото, съдът счете че не са налице закононарушения, които да водят до неправилно отчитане волята на избирателите за даден кандидат, партия или коалиция.  
Поддържаните в жалбите възражения за неправилно отчетени действителни и недействителни гласове, в т. ч. предпочитания довели до недействителност на проведения на 27.10.2019 г., не бяха доказани от оспорващите изборния резултат. Недоказани и поради това неоснователни са възраженията за множество нарушения на условията и реда в ИК
Решението може да се обжалва пред Върховен административен съд – София в 7-дневен срок от обявяването му на страните.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)