Държавата купува медицински хеликоптер - blagoevgrad.utre.bg

Държавата купува медицински хеликоптер

27 ноември 2019, 15:50 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    МРРБ

    88 млн.лв. се отпускат за ремонт на 134 км пътища, спортно оборудване в 100 гимназии и саниране на сгради

За него са осигурени 20 млн.лв.

Над 108 млн.лв. ще бъдат осигурени допълнително по управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството  Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. за купуване на медицински хеликоптер, рехабилитация на 134 км републикански пътища, енергийна ефективност на сгради в малките общини и ново спортно оборудване на 80 професионални гимназии. Това стана ясно по време на 15-то заседание на Комитета за наблюдение на програмата. То бе председателствано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова. В него участваха и Аурелио Сесилио и Йо Говаертс от Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ в Европейската комисия.
20 млн.лв. от допълнителните средства ще бъдат пренасочени към Министерството на здравеопазването, което ще може да купи хеликоптер за въздушно спасяване и превоз на нуждаещи се пациенти, спасителни и донорски операции. По проекта ще бъдат анализирани и идентифицирани най-подходящите площадки за излитане и кацане. „Целта ни е да осигурим специализиран санитарен транспорт за нуждаещи се в труднодостъпни региони, пострадали при инциденти, както и трансплантация на органи, тъкани и клетки.  Така ще постигнем цялостно обновяване и модернизиране на спешната помощ в страната“, коментира зам.-министър Николова и отбеляза, че в момента със 163 млн.лв. от ОПРР се ремонтират всички спешни медицински центрове в страната и се доставят 400 нови линейки.   
Нови над 57 млн.лв. ще бъдат инвестирани и в рехабилитация на републикански пътища, както и за изграждане на интелигентна транспортна система за повишаване на пътната безопасност,  решиха още членовете на комитета. С 55 млн. лв. Агенция „Пътна инфраструктура“ ще може да ремонтира още шест пътни отсечки с дължина 134 км, свързващи 11 общини в шест области. „5 от допълнителните отсечки са в Северна България,  с което потвърждаваме приоритета на  правителството за подкрепа на развитието й“, посочи Николова. Участъците, които ще се ремонтират, са Мизия -Оряхово - Крушовене в област Враца; Поликраище - Елена - Сливен в областите Сливен и Велико Търново; Русе - Кубрат - Исперих - Дулово в областите Русе и Разград; Полски градец - Тополовград - с. Устрем в област Хасково; Каблешково - Межден в област Силистра и участък от пътя Варна - Белослав - Разделна - Падина - Житница  в област Варна. От началото на настоящия програмен период с 377 млн.лв. по ОПРР се финансира рехабилитацията на други 24 пътни отсечки с обща дължина близо 505 км.  
С малко над 2 млн.лв. от средствата ще се финансира проект на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ за интелигентна транспортна система, която ще помага на водачите с ценна и навременна информация за пътната обстановка и състоянието на пътната мрежа, включително и наличие на инциденти. Тя ще се състои от сензори, метеорологични и пътни станции, интелигентни електронни пътни знаци с променливо съдържание и възможност за засичане на скорост. Те ще са разположени в критични точки, определени след анализ на транспортното натоварване, специфични данни за климатичните условия – честота на валежи от дъжд и сняг, мъгла, потенциални опасности от заледяване и др. „Очакваме така да допринесем за намаляване на броя и тежестта на пътнотранспортните произшествия, засилването на контрола на движение по републиканските пътища и подобряване на ефективността на пътното поддържане“, коментира зам.-министър Николова.
Допълнителни близо 25 млн.лева ще получат 28-те малки общини и периферни райони в страната за подобряване на енергийна ефективност на жилищни и обществени сгради. Сумата ще се допълни с още 14 млн.лв. спестен ресурс, който предстои да се насочи към тях в края на месеца. Така общият бюджет ще достигне близо 40 млн.лв., като вече се дава и възможност за саниране на сгради с повече от 35 апартамента.  От началото на програмния период по ОПРР се изпълняват 202 проекта за енергийна ефективност на стойност 204 млн.лв. в 28-те малки общини.
Около 6,2 млн.лв. ще получи Министерството на образованието и науката. С над 4,5 млн.лв. от тях ще се извърши ремонт на 7 професионални гимназии и Тракийския университет. С останалите над 2,5 млн. лв. около 100 средни училища в страната ще получат ново спортно оборудване. Така почти всички новоремонтирани учебни заведения ще получат адекватна и иновативна спортна база. Зам.министър Николова отбеляза, че за обновяването им са инвестирани 618 млн.лв. от ОПРР, като до момента са ремонтирани 80 сгради - 49 училища, 26 детски градини и 5 университета.
„Отчитаме много добро изпълнение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., каза още регионалният заместник-министър. Към днешна дата е договорен 86% от ресурса ѝ или 2,5 млрд.лв. Над 1,5 млрд.лв. са разплатените средства по проекти на бенефициентите, а близо 30% или 1 млрд.лв. са възстановените средства от ЕК. „Програмата има най-пряк принос към хората, най-видима е от обществото, защото основен бенефициент са най-големите и средни общини в страната“, коментира още тя. Николова отбеляза, че няма риск от неизпълнение на програмата. „През следващата година очакваме голям брой проекти да бъдат завършени, а по някои от приоритетните оси отчитаме изпълнение на проектите между 80 и 100%. Тя добави, че се работи активно и за разработване на бъдещата програма за регионално развитие, която е фокусирана  върху развитие на територията чрез повишаване потенциала на всеки един регион.
Аурелио Сесилио изказа своята подкрепа за разпределянето на допълнителните средства и посочи, че проектите са изключително важни, тъй като страната ни единствена в ЕС не разполага с хеликоптер за медицинско спасяване. Инвестициите в пътната инфраструктурата също са от значение за подобряване на транспортната система в страната. „Новият състав на ЕК си поставя приоритет в следващия програмен период Европа да води политика по-близо до хората. Интервенциите по ОПРР представляват тази цел, защото дейностите касаят живота на всички хора“, коментира Сесилио.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета