Избрани Новини

В Банско дойдоха гости от древния град Ерзурум (снимки)

Заявиха желание връзките между двете общини да продължат и да се разширяват

Ерзурум е едно от най-старите селища в Близкия Изток, в чиято хилядолетна история са оставили следи велики империи и цивилизации.
Днешният Ерзурум е един от най-големите градове в Турция - в едноименната област живеят над 770 хил. жители. Той е най- високо разположеният голям град в Турция. Намира се на плато с надморска височина 1 950 метра в Източноанадолските планини.
Разположен в подножието на планината Паландьокен, където снеговалежите са продължителни и обилни, през последните години Ерзурум се развива като модерен зимен курорт. Този аспект в икономическото развитие на града е една от причините Метрополитан Община Ерзурум да покани Община Банско като партньор по проект "Сътрудничество за зимен туризъм, щадящ околната среда". Проектът е финансиран по Схема за безвъзмездна помощ - "Дейности за побратимяване на градове между Турция и ЕС" и бенефициент е турската община.
В изпълнение на проекта, на 4-дневно посещение в община Банско е делегация на турските партньори, водена от главния секретар на Община Ерзурум Зафер Айнали.
Кметът Иван Кадев и неговият екип посрещнаха колегите си от Турция и ги запознаха с историята, съвременността и бъдещите планове за развитието на община Банско.
На работна среща с представители на туристическия бизнес, партниращите страни взаимно представиха зимните курорти и запознаха участниците във форума с проблемите, свързани с ефективното и икономично използване на енергията.
В резюме беше докладвано изследването на екип от учени под ръководството на проф.д-р Мутлу Кундакчъ от Университета "Ататюрк" за разходите на електроенергия в двата курорта, добрите енергийни практики и възможностите за използване на възобновяеми източници. Въз основа на тези резултати, на заинтересованите страни ще бъдат предложени решения и финансови параметри за прилагането им.
Гостите от Ерзурум и домакините от Банско изразиха общо задоволство от установеното сътрудничество и заявиха желание в бъдеще връзките между двете общини да продължат и да се разширяват в областта на икономиката, спорта и културата.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)