Избрани Новини

Благоевград е част от международен кинофестивал за миграция

Прожекциите са в АУБ от 19 часа

Благоевград ще се включи в международния филмов фестивал Global Migration Film Festival, а домакин на четирите прожекции ще бъде Американският университет в България (АУБ), собщи БНР. Кинофестивалът се провежда за трета поредна година в страната ни. Филмовият фестивал е глобална инициатива на Международна организация по миграция (МОМ) и тази година ще се проведе по едно и също време в над 100 държави, където организацията има мисии.
В България са планирани прожекции от 28 ноември до 18 декември в София, Благоевград, Плевен, Стара Загора и Варна. „Миграцията е глобално значима тема и има много лица. В селекцията на фестивала попадат филми със сюжети за трудовата миграция, трафика на хора, климатичната миграция, интеграцията и глобалното движение на големи маси хора в търсене на по-добро бъдеще. Очакваме филмите да заинтригуват хора от всички възрасти и всички обществени слоеве. За целта те ще бъдат излъчвани в кинозали, но и в университети, училища, алтернативни пространства, социални услуги и в центрове за настаняване на лица, търсещи международна закрила”, заяви Радослав Стаменков, ръководител на Мисията на МОМ за България.
Датата 18 декември, когато е заключителният ден на кино-фестивала, се отбелязва в световен план като Международен ден на мигранта. Темата, под чийто надслов ще протече денят тази година, е социалната свързаност във всички нейни аспекти – как живеем заедно не само като мигранти и жители на приемащата държава, но и като общество, в което разделителните линии се заличават, а като водещи ценности изпъкват споделянето на ресурси и взаимната подкрепа. Глобалният миграционен филмов фестивал (GMFF) включва игрални и документални филми, които отразяват надеждите и предизвикателствата пред мигрантите, както и уникалния им принос в приемащото общество. Целта на фестивала е да проправи пътя за по-големи дискусии около един от най-големите феномени на нашето време.
Благоевградската публика ще съпреживее проблемите, пред които се изправят хиляди хора, когато преминават граници, но и когато вече са достигнали до желаната страна. На 3 декември от 19:00 ч., след официалното откриване в аудитория „Андрей Делчев“ на АУБ, кино феновете ще се запознаят с перипетиите на бежанците Жан-Пиер и Исая. Прекарали 15 години в бежански лагер, те поемат към Америка с „Еднопосочен билет“. От 21:00 ч. започва прожекцията на късометражния филм „Анени“, която мигрира от Зимбабве в Обединеното кралство, но се изправя пред нови трудности.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)