Избрани Новини

Гледаме наградения филм "Господ съществува, името ѝ е Петруния“ (видео)

Ще бъдe представен в Благоевград днес от 19 часа

„Господ съществува, името ѝ е Петруния“ на Теона Митевска спечели тринайстата филмова награда „ЛУКС“, обяви председателят на ЕП Давид Сасоли в Страсбург.  
Председателят на ЕП Давид Сасоли поздрави тримата финалисти и заяви:
„За нас като евродепутати не винаги е лесно да се справяме със сложността на ежедневието си, без понякога да станем заложници на чисто техническите аспекти от парламентарните дейности. Но ние трябва също така да можем да комуникираме емоции и да използваме нови начини за общуване. Наградата „ЛУКС“ е единствен по рода си инструмент, който ни придружава в това начинание. Филмите, които наградата „ЛУКС“ подкрепя, ни предоставят уникалната възможност да изследваме чрез изкуството на киното проблеми като миграцията, правото на здравеопазване, феминизмът и политическата етика. Използвайки киноизкуството, за да представим теми като климатичните изменения, нашето колониално минало или дискусията относно модела на нашето общество, е стимулиращо предизвикателство, което трябва да бъде насърчавано. Ние сме единственият парламент в света, който връчва награда за кино. Нека се гордеем с това.“
Сасоли добави: „Искам още веднъж да подчертая: трябва наистина да се гордеем с нашата награда „ЛУКС“, с режисьорите и авторите, с които имахме честа да се запознаем. Да живее свободата на изразяване, да живее европейското кино, да живее наградата „ЛУКС“.
„Господ съществува, името ѝ е Петруния“, на Теона Митевска е копродукция на Северна Македония, Белгия, Словения, Хърватия и Франция. Филмът разказва историята на безработна жена, която успява да хване светия кръст в река по време на православна церемония по случай Богоявление. Така тя ненадейно се намесва в религиозна традиция, до която по принцип се допускат само мъже. Филмът се разглежда като принос към повишаването на осведомеността за трудностите на жените в консервативните общества.
Другите два филма финалисти за наградата за 2019 г. са документалният „Нерешеният случай Хамаршьолд“ на режисьора Мадс Брюгер, копродукция на Дания, Норвегия, Швеция, Белгия, Великобритания и Германия и „Кралството“ на режисьора Родриго Сорогойен, копродукция на Испания и Франция.

„Господ съществува, името й е Петруния“ ще бъдe представен в Благоевград днес от 19.00 часа в кино Cinemax от журналистката Галя Крайчовска, присъствала на сесията на Европейския парламент в Страсбург. Организатори на събитието са Европейският парламент в България и Sofia International Film Festival /Международен София Филм Фест/.
В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до изчерпване на местата в кино Cinemax.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов