Избрани Новини

Съдят шефка на земеделска кооперация за присвояването на 102 746 лв.

Крими

03-12-2019, 13:26

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Предстои насрочване на делото

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу длъжностно лице за присвояване.

Обвинението срещу С. П. е за това, че в периода от 01.01.2008 г. до 18.05.2016 г. в гр. Велико Търново, при условията на продължавано престъпление, като длъжностно лице – председател на производствено-потребителна земеделска кооперация „Д“, присвоила поверените й да ги пази и управлява пари в общ размер на 102 746.98 лв., собственост на производствено-потребителна земеделска кооперация, представляващи изтеглените без основание суми от банковата сметка на кооперацията, като длъжностното присвояване е в големи размери.

 

В качеството си на председател на ППЗК, лицето имало право да извършва сделки на разпореждане с имуществото на кооперацията, въз основа на предварително решение на Управителния съвет, а с недвижими имоти на кооперацията въз основа на предварително решение на Общото събрание на кооперацията. В периода, получените средства от продажби и от отдадено под наем недвижимо имущество, собственост  на кооперацията, постъпвали по банкова сметка на ППЗК, от която единствено обвиняемото лице, в качеството на председател имало право да се разпорежда със средствата по нея.

В кооперацията не била водена редовна счетоводна отчетност, съгласно изискванията на Закона за счетоводството, поради което по делото не са приложени и липсват счетоводни документи, нямало лица, назначени на трудов договор и счетоводител. Обвиняемото лице, в качеството си на  председател, теглило от банковата сметка на ППЗК парични средства, с които се разпореждало, като липсват разходооправдателни документи за разходването на сумите.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов