Избрани Новини

Прочетете новооткритото стихотворение на Вапцаров

От трите стихотворение Мая Вапцарова засега е разчела само едно

Офицер от полицията донася на Мая Вапцарова папката, намерена при почистването на мазе в сградата на бившата Дирекция на полицията в София. В папката има три неизвестни досега стихотворения на Никола Вапцаров, както и есе, посветено на литературата. За находката съобщи сайтът на "24 часа". Стихотворенията и есето са написани с мастило. Има и друг текст, който започва така: "Аз искам да кажа, г-н прокурор, че всичко това е съдебна грешка. И ще дойде ден на свободата, когато един български Емил Зола ще каже: "Аз обвинявам!" И този Емил Зола ще бъде народът... От трите стихотворение племенницата на поета Мая Вапцарова засега е разчела само едно. Тя беше любезна да го предостави специално за читателите на "24 часа Стихотворението е без заглавие. Ето го:
За първи път не влиза днес
у нас историята със кървавата мутра.
Столетия сме чакали за час
да потърпим сега дима барутен.
Но после, след жестокия погром,
когато прашни, морни и окъсани
се юрнете назад към своя дом
ще ви посрещнем злобни и навъсени.
От глад ще вием в пустите поля
на глутници ще ги следим в горите
в гърдите ще избухне дива страст
и мътен блясък ще гори в очите.
След тези куплети има едно изречение - "Ала не мислим да умираме...". Мая Вапцарова предполага, че то е може би е началото на ново стихотворение.
Племенницата на поета е във Варна, където във Военно-морското училище се подготвя празникът по случай рождения ден на Никола Вапцаров. Тя се подготвя да снима документален филм за своя чичо, в който да изследва непознати и малко познати факти от работата му като авиомеханик на летище "Враждебна".
/Източник: "24 часа"/



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов