Съветници обсъдиха тежкото състояние на "Топлоснабдяване Банско" - blagoevgrad.utre.bg

Съветници обсъдиха тежкото състояние на "Топлоснабдяване Банско"

04 декември 2019, 18:29 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Община Банско

    Запазва се цената на храната в млечната кухня

  • Снимка:
    Община Банско

Приеха депозираната молба за напускане на управителя Димитър Мунин

На редовното си заседание Общинският съвет в Банско днес прие редица важни решения.
Най-оживени дискусии в дневния ред предизвика депозираната молба за напускане на управителя на "Топлоснабдяване Банско" ЕООД и докладната на кмета Иван Кадев за отпускане на безлихвен заем на общинското предприятие за топлоснабдяване. Изказванията на съветниците бяха провокирани от непрекъснатите проблеми в топлоснабдяването от началото на отоплителния сезон, като особено критично е положението в последните няколко дни.
На проведените преди заседанието срещи за изясняване на ситуацията в дружеството, Димитър Мунин е заявил на председателя на ОбС Димитър Русков и на общински съветници, че задълженията до края на м.октомври са 113 хил.лв. и че на склад няма никакво гориво - чипс. Димитър Русков определи поведението на Димитър Мунин като непрофесионално, а действията му като саботаж, защото в риск са поставени детските градини, училищата и социалните заведения в Банско.
Тежкото състояние на "Топлоснабдяване Банско" ЕООД се усложнява и от факта, че не е изпълнено решение на Общинския съвет за прехвърляне активите към предприятието, поясни съветникът Александър Весков, който е участвал в среща по проблема с представители на фирмата, собственик на активите "Тевно"ЕООД и банката кредитор. Започналата процедура по прехвърляне на активите е била прекратена едностранно от Д.Мунин, без да бъдат уведомени страните-дарители.
Кметът съобщи пред общинските съветници допълнителна информация във връзка с оставката на Д.Мунин. Същият е заявил решението си да напусне поста на управител в деня след обявяване на официалните резултати на изборите за кмет. "Още по време на предизборната кампания ми беше известно, че общинското предприятие е в изключително тежко състояние. Последвалите проверки показаха, че освен в техническо отношение, безстопанствеността е в особено сериозни размери и като финансови параметри. Все още не е ясно как са разходвани 200 хил.лв., които са прехвърлени от Общината на предприятието през м.юли 2018 г. и от какво са натрупани задължения в размер не на 113 хил., а на 130 хил. лв. до началото на м.ноември 2019 г. Затова Д. Мунин може да бъде освободен от длъжност, но не и от отговорност. Задължително е назначаването на одит!" - заяви кметът пред съветниците. Тези предложения бяха приети с пълно мнозинство чрез поименно гласуване.
Във връзка с предстоящия зимен сезон и необходимостта от осъществяване на навременно и качествено снабдяване с топлинна енергия, кметът Иван Кадев предложи на съветниците, и те приеха единодушно, да бъде одобрен безлихвен заем от общината за "Топлоснабдяване Банско" ЕООД в размер на 50 хил.лв., който да бъде възстановен на две равни вноски през първите пет месеца на 2020 г. и 2021 г.
Съветниците приеха решение за включването на Община Банско в Националната кампания "Достъп до спорт в общините" и излязоха с декларация за достъп до спорт на хората с интелектуални затруднения.
Единодушно беше прието решение за запазване на цената на храната в млечната кухня.
Предстоящите стартове за Световната купа по ски, които ще се проведат в Банско през м.януари 2020 г., ще бъдат подпомогнати финансово със средства от бюджета за новата година, решиха още съветниците.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета