Избрани Новини

Проект на Община Рила спечели международно признание (снимки)

Това е първата българска инциатива, отличена на европейския конкурс "Награди за иновации в политиката“ 2019

Вчера на официална гала церемония в Берлин бяха обявени победителите на тазгодишните награди „Иновации в политиката“, организирани от Института за иновации в политиката. За първи път България и български проект е сред осемте победители на международния конкурс от основаването на наградите преди три години.
Община Рила е големият победител в категория „Цивилизация“ с проекта „Достъпен туризъм за всички“, създаден по идея на кмета на общината Георги Кабзималски и зам.кмета Лазар Чавков. Проектът им впечатли международно жури от над 1067 граждани от цяла Европа с иновативната услуга, която предлагат на хора с увреждания да им се предостави възможност да обикалят туристически пътеки с помощта на безплатни асистент-екскурзоводи, които са икономически неактивни лица и специално обучени да бъдат асистенти на туристи с увреждания.
Това е огромно признание за страната ни, защото тези престижни награди отличават най-иновативните и добри политически практики в цяла Европа. Наградата прие Лазар Чавков, който сподели, че идеята им е била да „използват пълноценно туристическия потенциал на общината, като помогнат едновременно на хора с увреждания и на безработни, неактивни лица в неравностойно положение“.
С тази победа България доказа своята ключова роля в големия международен конкурс, в който имахме рекорден брой от 7 финалиста. Нашите проекти се бориха с 80 избрани от цяла Европа инициативи, които впечатляват със смелите си решения и иновативни практики. Голямата победа за България с проекта на община Рила е послание към целия политически и обществен живот у нас, че в България имаме добри примери за проекти, които впечатляват цяла Европа със своята креативност, смели решения и обществен принос.  
Ето всички останали български финалисти на тазгодишните награди - Донка Михайлова – кмет на община Троян с проекта „Здравословно хранене в детските ясли и градини“, Калин Каменов - кмет на община Враца с проекта „Умна библиотека“, Йордан Йорданов – кмет на община Добрич със съвместния проект на общината и фондация „Св.Николай Чудотворец“ - „Чудната градина“, Ивелина Атанасова с проекта на фондация „Дигиталните деца“ - DigitalKidZ® STE(А)M Клуб и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев с проекта „Иновативните училища: подобряване на качеството на образованието“.
На церемонията в Берлин присъстваха над 550 гости, сред които видни политически, обществени личности и журналисти от цяла Европа. Останалите печеливши проекти в другите 7 категории са: категория Демокрация: „Граждански съвет в Гронинген“, Холандия; категория Работа: „FabriQ – инкубаторът за социална иновация“, Италия; категория Екология: „Управление на ресурсите – местно решение за глобална промяна“, Финландия; категория Човешки права: „Безопасни пристанища“, Германия; категория Просперитет: GovTech Lab, проект на Литва; категория Общност: „Общественият хладилник във Фром“, Обединено кралство; категория Качество на живот: „Умният град Бад Херсфелд“, Германия.
Иван Янакиев, управляващ директор на All Channels | PR и Александър Иванов, председател на Съвета за младежка политика, бяха модератори по време на конференцията „Politics, Coffee & Cake”, която предшестваше вчерашните награди. Александър Дурчев, официален представител на Института за иновации в политиката в България, бе модератор по време на самата официална церемония.
Повече впечатления, снимки и видео от вчерашната церемония, можете да проследите на официалната Фейсбук страница на наградите „Иновациите в политиката“ в България.
За последните четири години основателят на наградите „Иновации в политиката“ – Институтът за Иновации в политиката успя да намери положителни политически практики, иновативни проекти и безценен опит от цяла Европа, които ежегодно събира на едно място под формата на уникално по рода си книжно издание. По този начин проектите на българските финалисти служат като вдъхновение за всички както на национално, така и на международно ниво.
Официален представител на конкурса в България е комуникационната агенция All Channels Communications в партньорство със Съвета за младежка политика и Агенцията за иновации Innovation Starter.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)