Старият конак в Мелник от години тъне в разруха - blagoevgrad.utre.bg

Старият конак в Мелник от години тъне в разруха

06 декември 2019, 11:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    в."Стандарт"

    Конакът е построен през 1821 година

Сградата е паметник на културата, но не се използва за нищо

Старият конак в Мелник от години тъне в разруха, информира БНТ. Сградата е паметник на културата, но в момента не се използва за нищо. Хората в малкия град се притесняват, че настъпването на зимата, конструкцията няма да издържи и ще се разруши. От Общината в Сандански имат идея да ремонтират емблематичната сграда и да я превърнат в музей на Мелник и региона.
Конакът е построен през 1821 година. Това е бил използван от областната управа в Мелник, а през годините предназначението му е променяно много пъти. В момента обаче е напълно изоставен и конструкцията е опасна.
Антон Ковачев, директор на Археологически музей Сандански: Конакът, след Освобождението на този район и присъединяването към България, е използван за училище, а след това и за пансион. Сградата е ценна по много причини. Една от тях е, че е красива като външен вид, има много добро разположение и е многофункционална.
Атанас Стоянов, кмет на Сандански: Има изготвен идеен проект от далечната 2013 година. За жалост, този проект е останал само идеен. Търсим финансови инструменти и възможности този идеен проект да бъде трансформиран в работен. Направена е вече работна група между представители на общинската администрация, на Археологическия музей в Сандански и проектантите, които са изготвили този работен проект.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета