Избрани Новини

Откриха фотодокументална изложба "История на полицията в Кюстендилско“

Тя е посветена на 140-годишнината на вътрешното ведомство

Фотодокументалната изложба „История на полицията в Кюстендилско" бе открита в Драматичен театър „Крум Кюлявков“ в града. На събитието присъстваха служители на ОДМВР, РДПБЗН, РДГП, кметът и областният управител Петър Паунов и Виктор Янев, представители на Държавния архив, на културни институции, граждани.

Изложбата бе  открита от началника на Държавен архив - Кюстендил Петър ШейковТя обхваща периода 1878 – 1945 година, като са представени повече от 120 документа от фонда на архива, както и документи и снимки от личния архив на бивши служители на МВР. Изложбата представя интересни факти и документи за поставянето на началото на полицейската дейност в региона от Освобождението до най-новата ни история. Сред документите, които могат да се видят, са „Временни правила за създаване на полицейската волнонаемна стража и въоръжени местни караули в България“, „Правилник за устройството на полицията в България“ от 1878 г., данни за първия военен комендант на Кюстендил, за първия титулярен окръжен началник на Кюстендилски окръг, Устав за полицейската стража в Княжество България от 1883 г., Закона за пограничната стража от 1887 г., Закон за полицията от 1889 г.
Директорът на ОДМВР–Кюстендил старши комисар Елиан Стамболийски благодари на всички, допринесли за откриването на тази изложба в момент, когато се навършват 140 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. „Колкото по-културна, напреднала и богата е една държава, толкова добре и уредена е и нейната полиция и с толкова по-голямо доверие гледат на нея гражданите“. Той подчерта, че изложбата ще може да бъде видяна от граждани и гости на Кюстендил в следващите 10 дни.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)