Избрани Новини

Филип Синапов издаде книга за родопско село

Тя е монография с 9 раздела за родопското село Гърнати

Възпитаникът на НУФИ "Широка лъка" и настоящ студент на Музикалната академия в Пловдив Филип Синапов издаде своята първа книга. Тя е цялостна монография с 9 раздела за родопското село Гърнати: Географско положение и история, Забележителности, Поминък, Овчарството, Празнично-обреден календар, Занаяти, Песни от извора, Традиционно облекло и Гърнатски диалект.
„В книгата ми „Село Гърнати – кътче от рая“ намират място поминъкът на хората и туристическите забележителности на селото, в което съм израснал. Има раздел за всички празници и обреди, които са се правили от местните жители още преди Освобождението на България от османското владичество. В раздела „Песни от извора“ са събрани над 40 песни с нотиран аранжимент“, разказва изпълнителят на музикална компания „Диапазон Рекърдс“. „Реших да напиша тази книга и събирам материали за нея още докато учех в Широка лъка. Вдъхновението ми дойде от факта, че никога досега не е писано така систематизирано за Гърнати, а то наистина е уникално село!“, пояснява Филип.  
Книгата се издава от издателство „Астарта“. Със свои фотоси в нея участват фотографите Асен Великов и Галатея Хаджиева. Премиерата на книгата ще се състои на 14 декември от 15:30 часа в залата на кметството в Гърнати.  
„Събитието ще бъде съпроводено от концерт, ревю на традиционни мъжки и женски носии от селото, представяне и дегустиране на традиционни ястия, характерни за гърнатската кухня, а завършекът ще бъдат дълги родопски хора под съпровода на каба гайдари. Представяния ще се проведат още в Неделино, Старцево, Златоград, Падина, Смолян, Ардино, Припек, Баните и други. Каня всички любители на родопския фолклор, бит и обичаи да станат съпричастни с моята емоция и виждания“, допълва певецът от ефира на Фен Фолк ТВ. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)