Избрани Новини

Ще стане ли Джигуровският чинар "Дърво на годината 2019"?

Чинарът е около 500-годишен

Този източен чинар, пише в номинационното си писмо Миглена Георгиева от Лондон, има особено значение за мен, защото е свързан с моя дядо, който е починал доста отдавна. По останалото като спомен в семейството и информация от изрезка с кратка статия за чинара от вестник, се запознах с интересната му история.
Дървото се намира в центъра на с.Джигурово, чието име се свързва като произход с турското „джингиби“ – дяволско място. Наречено така поради тежките бури, които се разразявали тук.
С развитието на селото и плановете за благоустрояването му, подобно на съдбата на други дървета, попадали насред пътя на нови шосета и магистрали, този чинар попаднал насред плановете за построяване на нов асфалтов път. Красотата и ценността му, обвързана и със светостта на мястото, не спрели плановете. Ако и легендите да твърдят, че дървото е израснало на мястото на забучено от свещеник колче, към което бил завързал магаренцето си по време на богослужение в малка църква наблизо.
Единствено активната намеса и противопоставяне на тези планове от моя дядо – учителят Методи Манасиев и съселяните му, успели да попречат на реализирането на асфалтовия път оттам. Благодарение на тяхната съпротива дървото остава и до днес символ на селото и свидетел на живота на хората в него и историческото му развитие.

Джигуровският чинар е на около 500 години и може да се види в центъра на селото.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов