Избрани Новини

Плевенски хирурзи извършиха иновативна операция

Пациентът е изписан без усложнения

Неотдавнa екипи на две болници в Плевен приложиха съвместно иновативен метод при третирането на неблагоприятните последици от развитието на рака на млечната жлеза – поява на оток на ръката.

При част от пациентките с такова заболяване се създават предпоставки за развитие на оток на ръката. Той се дължи на блокиране на лимфните пътища в подмишницата. Допълнително се намесват и последиците от операцията и лъчетерапията, които също могат да повлияят на лимфната система. Борбата с лимфния застой се води по два основни начина: превантивни мерки и третиране на настъпилото вече усложнение. И при двата начина се прилагат редица неоперативни и оперативни методи.

Оперативните превантивни методи имат ново постижение – да се извърши свързване между лимфната система и венозната система на ръката при наличие на повишен риск за лимфен оток. Тази операция изисква екип от специализирани онкохирурзи и съдови хирурзи, както и специално оборудване (биомикроскоп и др.). Съчетанието на тези фактори можа да се осъществи в сътрудничество между две болници – УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и болница „Сърце и мозък“.

Хирурзи от двете болници извършиха сложната, но успешна операция. Пациентът е изписан без усложнения и е без прояви на лимфен оток до момента. Извършената операция е свързана с три необичайни елемента:

- Рядко заболяване от рак на млечната жлеза при мъже с лимфни възли с повишен риск от оток на ръката

- Извършване на иновативна операция, невнедрена още в страната

- Ползотворно сътрудничество между две болници, за да могат да бъдат осигурени необходимите предпоставки за сложни високо технологични операции.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов