Избрани Новини

Хамид Имамски издаде книга за родопския фолклор

"Родопа - чрез миналото към бъдещето“ е заглавието на книгата

„Родопа - чрез миналото към бъдещето“ е заглавието на книгата – наръчник за родопския бит и култура, която от дни е на книжния пазар. Неин автор е младият родопски изпълнител Хамид Имамски, който смело и увлекателно ни насочва към позабравените корени на Родопите и недоизказаните истини за тях, към които ни връща родопския фолклор.
„От началото на 70-те до края на 80-те години на XX век се налага цензура върху плеада от родопски песни и родопски изпълнители. Творческият труд на класици като Радка Кушлева например е засегнат от политическите събития, а от Златния фонд на БНР са заличени стотици шедьоври на родопската песен, възпяваща Хасан или Фатме“, разказва Хамид Имамски. „За всички е ясно, че фолклорът е чист носител на историческите факти, на бита и традициите. В Родопите гледаме човека в очите и в сърцето му, а не в кожата, произхода или статуса му в обществото“, четем от страниците на книгата.
Десетки снимки и автентични текстове на песни онагледяват размислите на автора, като по този начин не оставят безучастен нито един читател – бил той християнин или мюсюлманин.
„Фолклорът иска чувство и разбиране, той съблича души и облича сърца“, обобщава изпълнителят от ефира на Фен Фолк ТВ.
„Родопа - чрез миналото към бъдещето“ може да се поръча онлайн.
Хамид Имамски е от с. Триград. Образованието му не е свързано с музиката, но родопската песен и автентичното й изпяване са в сърцето му. Издирва и записва над 500 автентични родопски песни благодарение на своята прабаба Хасибе, която доживява 108 години. Голяма част от тях са от бита  и традициите на помаците, като успява да научи оригиналното им звучене така, както са ги пели преди години. Хамид е изпълнител на музикална компания „Диапазон Рекърдс“ и негови видеоклипове се излъчват в ефира на Фен Фолк ТВ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов