Съдът потвърди решението на ОИК Хаджидимово за избор на общински съветници - blagoevgrad.utre.bg

Съдът потвърди решението на ОИК Хаджидимово за избор на общински съветници

18 декември 2019, 11:40 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Pixabay.com

Зачитането за действителни на отразени като недействителни 208 бр. бюлетини не променят крайния изборен резултат

С решение № 2726 Административен съд – Благоевград потвърждава решение №101-МИ от 28.10.2019 на Общинска избирателна комисия Хаджидимово за обявяване на избраните за общински съветници в община Хаджидимово.
Изборният резултат за общински съветници бе оспорен от кандидати за общински съветници от пет партии и коалиции с доводи, че обявеният изборен резултат не отчита действителния резултат от изборите за общински съветници. По делото бе извършена специализирана експертиза на отчетените като недействителни бюлетини от общо шест секции на територията на община Хаджидимово, по които при оглед в съдебна зала беше констатирано наличие на следи от химикал. Доц.Николай Китанов, който изготви и разпоредената от съда в последствие математическа експертиза, посочва че в резултат на евентуалното зачитане като действителни на 208 бр. бюлетини, отчетени от ОИК като недействителни в оспореното решение, общинската избирателна квота се променя от 273 на 285. „Доц.Китанов заключава, че и при новоизчислената избирателна квота в размер на 285 гласа не настъпва промяна както в броя на мандатите, така и в персоналния състав на общинските съветници, посочени в Решение № 101-МИ/28.10.2019 год. на Общинска избирателна комисия – Хаджидимово“, е взето предвид при постановяването на решение от Административен съд - Благоевград.
В мотивите си съдът отбелязва още: „Основание за обявяване на недействителност на съответния избор са само съществените нарушения на изборния процес. Съществени са такива нарушения, при недопускане на които изборният резултат би бил различен, т.е водещи до промяна на изразената воля от избирателя. От тази категория са и нарушенията, в резултат на които не може да се установи какъв е действителният вот на избирателите и да се извърши обективна проверка за действителния резултат от произведения избор. В настоящия случай съдът не установи съществени нарушения на изборния процес, които са основание да обяви за недействителен резултата от изборите по отношение избора на кандидати за общински съветници.“
Решението може да се обжалва в седемдневен срок пред Върховния административен съд.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета