Избрани Новини

Как постните ястия изцеляват и душата, и тялото научи Chef Андре в Атон

Срещна се с дядо Епифаний – най-известният кулинар на манастирите

В неделя от 12:30 часа Chef Андре Токев ще загърби светския живот, за да заведе зрителите на  „Ловците на храна” по bTV на мистичния Атон. Той ще отпътува с кораб от пристанище Урануполи към Света Гора, за да се срещне с дядо Епифаний – най-известният кулинар на манастирите, който пътува по целия свят и е член на световната асоциация на готвачите. Той ще покаже на Андре монашеските рецепти, които приготвя по време на пости и ще обясни защо те изцеляват и душата, и тялото.
В монашеската държава Chef Токев ще посети Милопотамос – лечебно място, където ще го посрещне отец Серафим. Той е прекарал 7 години като поклонник и е научил всички истории и тайни на острова. В планината на светиите кулинарят ще се поклони в храма на свети Евстатий, ще бъде толпо посрещнат от дядо Епифаний и ще посети монашеската кухня „на балкона“ на Средиземно море. Зрителите ще разберат как се приготвя манестра, пресен октопод с макарони, картофи или патладжан. Монахът ще му разкаже тайните на обредното бяло вино „нама“ и мястото на напитката в православното християнство. За финал кулинарите ще се съберат, за да приготвят заедно фасул с октопод.     
Какво гласи легендата за светата майка, която монасите са забелязвали да пресича Атон с книга в ръка, защо лукът не трябва да се мачка, докато се реже и как е обожествена солта в Библията? Защо октоподът, калмарите, сепията, мидите и скаридите се смятат за постна храна? И как рязането на лук опрощава греховете - всичко това ще научат зрителите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов