Избрани Новини

Общинските съветници в Дупница си вдигнаха заплатите с 50%

Около 400 лева ще е вече заплатата им

Около 400 лева ще е заплатата на общинските съветници в Дупница, досега възнаграждението им бе 270 лева. Това стана ясно след последното заседание на местния парламент и  приемането на Правилника за организацията и дейността на ОбС, информира kmeta.bg.

Увеличението реално ще е още по-голямо, след като в началото на 2020 г. заплатите в общинската администрация се увеличават с 10%. Възнаграждението  на съветниците ще е  60% от средната брутна заплата в администрацията, която е около 700 лева. За сравнение - в предишния мандат заплатата им бе 50% от средната в администрацията.  Според прогнозни изчисления разходите за общинския съвет ще се увеличат с над 70 000 лв. годишно заради по-високите заплати.

Съветници от опозицията изразиха недоволство от приетия правилник за работата на общинския съвет. Той  предвижда лишаване от месечно възнаграждение на съветник, на когото е наложена някоя от двете дисциплинарни мерки – „забележка“ и „отстраняване от заседание“. Те съзряха опит за налагане на авторитаризъм, тъй като на председателя на общинския съвет се дава право да преценява твърде субективно кога съветниците нарушават добрия тон. Ивайло Петров от БСП предложи в правилника да се върнат старите дисциплинарни мерки – „напомняне”, „забележка”, „порицание”, „отнемане на думата”. Това си е диктат, категоричен бе и бившият кмет на Дупница, сега съветник от левицата д-р Първан Дангов. В крайна сметка бе гласувано да има само две дисциплинарни мерки – „забележка” и „отстраняване”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов