Избрани Новини

Депутатите от ГЕРБ-Благоевград отчетоха успешна парламентарна година

От началото на 2018 г. те са внесли над 90 законопроекта

Народните представители от ГЕРБ Даниела Савеклиева, Георги Динев, Александър Мацурев, д-р Емил Тончев и Стефан Апостолов отчетоха успешна парламентарна година на пресконференция, проведена в Благоевград заедно с областния координатор на партията и евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.
От началото на 2018 г. те са внесли над 90 законопроекта и проекти на решения и са поставили над 20 въпроса към различни министри по проблеми и значими проекти за Благоевградска област. Такъв е проектът за преносен газопровод Симитли-Разлог-Банско, ремонт на тунел "Кривия" по направлението на републикански път І - 1/Е-79/ "Видин - Кулата, който е част трансевропейската пътна мрежа, плановете на Министерството на младежта и спорта за развитие на Национална спортна база "Цар Самуил" в Петрич, безлимитното финансиране на процедури за асистирана репродукция и др.
„От отговор на министър Теменужк Петкова стана ясно, че през следващата година стартира строителството на газопровода Симитли-Разлог-Банско, което е изключително важно за развитието на региона, както и за чистотата на въздуха”, уточни народният представител Александър Мацурев.
Даниела Савеклиева отбеляза, че Комисията по икономическа политика и туризъм, на която е зам.-председател, е работила изключително активно. „Безспорно най-важният закон, който приехме, бе този за Държавния бюджет. Основните акценти в него са: увеличението със 17 % на възнагражденията на педагогическия персонал и 10 % за бюджетния сектор. След първи януари минималната заплата се вдига на 610 лв. Тя ще продължи да расте до 650 лв. догодина. Образованието е основният сектор, на който залагаме – 360 млн. лв. повече. За здравеопазване има 498 млн. лв. повече, от които 394 млн. лв. са за Здравната каса. Други приоритети са социалните дейности и отбраната“, каза още Савеклиева.
Народният представител от ГЕРБ-Петрич Георги Динев отбеляза, че през пролетта на 2020 година се очаква да започне изграждането на път от консервната фабрика в града до античния град Хераклея Синтика, археологически обект от изключителна важност за развитието на туризма в региона. Той коментира, че парите за това трасе вече са били отпуснати от правителството на премиера Бойко Борисов. „Надявам се, че в скоро време от Община Петрич ще изчистят нещата и по отношение спрения път в местността Рупите от храма на Ванга до Хераклея Синтика, за да може наистина там да бъде завършен целият кръг и този обект да получи по-добър достъп, което ще увеличи броят на посетителите“, уточни Динев. Народният представител коментира и казуса около изграждането на крематориум в района на Община Петрич, като каза, че е имало такова частно инвестиционно намерение, но нищо повече. „До ден днешен в Общинска администрация – Петрич няма внесено искане за изграждане на Крематориум. Лично аз и кметът на Петрич Димитър Бръчков сме категорично против изграждането му“, подчерта Динев.
„Моята работа през 2019 година бе фокусирана върху два основни приоритета – автомагистрала „Струма“ и финансовото подпомагане на семействата за ин витро процедури, което е моя лична кауза”, обясни Стефан Апостолов. Той уточни, че през последните години е регистриран ръст в бюджета на Центъра за репродуктивни проблеми, като за 2018 година той е бил със 70 % повече, сравнено с 2017 година. Апостолов отчете и повишаване в броя на семействата, които са били подпомогнати. Народният представител допълни, че със средства от своята заплата е помогнал на редица семейства, като 6 от тях вече имат деца, едно от които е кръстено на него. Апостолов отчете, че на местно ниво и по-конкретно за Симитли основните му приоритети са били свързани с изграждането на Индустриална зона. „В момента тече процедура Министерството на икономиката да вземе терен от Министерството на отбраната. Новата промишлена зона ще бъде около 200 дка. Тя ще е с цялата необходима инфраструктура. Очаква се  там да се открият над 1500 работни места“, обясни народният представител. Друг от приоритети му на местно ниво е свързан с така наречения „железен мост“, който свърза Симитли с кв. „Ораново“. За него Апостолов посочи, че ще бъде изцяло ремонтиран, като дейностите се очаква да започнат през пролетта на 2020 година.

Д-р Емил Тончев отбеляза, че като член на парламентарната Комисия по здравеопазване е удовлетворен от факта, че НЗОК е поставила по-висок акцент върху профилактиката,  майчиното и детското здравеопазване, както и за програми, насочени към ранна диагностика на онкологични заболявания.
„Ще се заделят и повече средства за безплатни прогивогрипни ваксини. В навечерието сме на месец януари, когато ни очаква епидемия от това сериозно заболяване. Досега обхватът бе за лица над 65 години, които са с доказани хронични заболявания. Тенденцията е ваксинирането да придобие по-голяма масовост“, посочи д-р Тончев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов