Данъчни проверяват хотели и заведения в зимните курорти - blagoevgrad.utre.bg

Данъчни проверяват хотели и заведения в зимните курорти

28 декември 2019, 17:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    rizort.ski.com

    Апелират да се издават касови бележки

През последните години нарушенията намаляват

Данъчните извършват проверки по хотелите и заведенията в зимните ни курорти преди предстоящото празнуване на Нова година, информира БНТ.
Стотици данъчни инспектори вече има в Банско, Пампорово и Боровец. Те проверяват издават ли се касови бележки и точни ли са оборотите в хотели, ресторанти, механи и всички търговски обекти в зимните ни курорти. От Агенцията вече се похвалиха, че през последните години нарушенията намаляват и отново апелираха да се издават касови бележки. Издаването на такава е задължително, като неиздаването на фискален бон дири и за малка сума води до запечатване на обекта за срок до 1 месец.
Надежда Атанасова, мениджър на хотел в Банско: Специално НАП проверяват фискалните устройства, персонала, дали работим адекватно, търсят касова бележка, проверяват дали касовата бележка отговаря на всички изисквания и дали касите отговаря на описаното.
В началото на сезона персоналът е бил запознат с изискванията на приходната агенция. Инсталиран е нов софтуер, чрез който на касовия бон да бъде отразена всяка предлагана услуга поотделно.
Надежда Атанасова, мениджър на хотел в Банско: Това са новите изисквания, които вече се въведоха и предполагам, че ще се следи много стриктно тази година.
Неиздаването на фискален бон е едно от най-сериозните данъчни нарушения. Глобата за физически лица е от 100 до 500 лева, а за юридически - от 500 до 2000 лв. При повторно нарушение санкцията се удвоява.
Неиздаването на касова бележка, освен до глоба, води и до запечатването на обекта за срок от един месец.
Инспекторите ще използват и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП. Сергиите в центъра на Банско също ще бъдат проверявани.
От НАП проверяват и имущественото състояние на физически лица - собственици или управители на фирми с обекти в зимните курорти.
Данъчните инспектори ще бъдат в зимните ни курорти през цялата зима, като се предвижда проверките да бъдат дори и денонощни.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета