Източват ни безконтактните карти с джаджа, без да се усетим - blagoevgrad.utre.bg

Източват ни безконтактните карти с джаджа, без да се усетим

29 декември 2019, 10:00 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    КЗП

Това става със специални устройства, които пресътпниците допират до портфейла

Банковите ни сметки могат да бъдат източвани, макар и с малки суми, докато дебитните и кредитните карти са в джоба ни. Схемата не е нова, но става все по-популярна в последните месеци, предупреждават експерти по киберсигурност, съобщава БНР.
Източването на пари става със специални устройства, които измамниците допират до портфейла. Измамите стават най-често там, където има най-много хора. Престъпните групи използват функционалността на безконтактната карта за разплащане без пин код, обясни IT-експертът Камен Несторов.
„Те умело успяват да се доближат до вашия портфейл със специализирани устройства с по-голям обсег на действие. По този начин правят малки транзакции, много на брой, в места, където хората са близо един до друг – градски транспорт, магазини и т.н.“, добави той.
По думите му технологиите предоставят много защити, които не позволяват изчитането на картата без ваше желание. „Човек е добре да се запознае с опасностите и сам да прецени какви мерки би желал да предприеме“, отбеляза Несторов. Той каза още, че и безконтактните ключове за автомобили могат да бъдат манипулирани по подобен начин. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета