Избрани Новини

Убийте махмурлука! С "шкембе чорба" от кокос

Кокосът ни разкрасява и отвън - чрез влизането си в кремове, масла, шампоани, душ гелове

Кокосовият орех все по-трайно влиза в домовете на българина. И не под формата единствено на стърготини. Пием му сока, готвим с кокосово мляко. На всичкото отгоре знаем как да го пробием - най-лесно с шило. А после и да го разцепим - става и с брадва, но пък къде по-изискано е с ножовка. Дори ни се услажда и вътрешната му бяла част - ей така да си я хрупаме, съобщава Всеки ден.

И как не! Кокосовият орех е изключително полезен за здравето - за сърцето, за имунитета, срещу алергиите. Кокосът се грижи чудесно и за косата, и за кожата. Голямата твърда, леко космата топка дава кокосова вода, кокосово масло, кокосово мляко.

Кокосът помага при язва. Той е изключително богато и на витамин С, Е, В6, К, както и на мед, цинк, фосфор, селен, протеин, желязо и др.

Кокосовото масло също е изключително полезно и днес се използва все по-широко, въпреки че се е избягвало в САЩ, тъй като е приемано за нездравословно. Всъщност днес специалистите обясняват, че когато е необработено и органично, кокосовото масло се нарежда сред най-полезните и безопасни масла.

Добре познато е и кокосовото брашно, което се прави от вътрешността на ореха - прословутите кокосови стърготини за сладкиши у нас. Този вид брашно е изключително богато на фибри и на протеини.

Кокосът ни разкрасява и отвън - чрез влизането си в кремове, масла, шампоани, душ гелове.

А ето и най важното сега, дни преди поредицата декемврийско-януарски празници. Голямото нещо на кокосовите течни продукти е че гонят махмурлука. Борете го този път не с шкембе чорба, а с кокосова супа - гъста, питателна като за след празничен купон.

Алтернативата: Пиле и скариди в кокосово мляко

Продукти: 200-300 г пилешки гърди, 100 грама почистени скариди, 1-2 картофа, 1 стрък пресен лук, 300 мл кокосово мляко, 2 супени лъжици олио - най-добре сусамово, сол на вкус.

Приготвяне: Пилешките гърди се сваряват в подсолена вода и се нарязват на кубчета. Бульонът се прецежда.
Картофът се нарязва на ситно и се сварява в 2 чаени чаши от бульона. Към него се прибавя пилешкото месо, скаридите и кокосовото мляко. Добавя се олиото и се оставя да поври. При нужда от повече течност като за махмурлук се прибавя още бульон. Отгоре се поръсва с нарязан на ситно пресен лук.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)