Избрани Новини

Съдебните битки и недоволството от ТЕЦ "Бобов дол" продължават

Към ищците срещу ТЕЦ-а са се присъединили тази година 99 местни жители.

Празниците в Бобов дол минават под знака на дългогодишно недоволство, информира БНР. В петък в центъра на града повече от час над 100 души останаха в студа, за да поставят ултиматум – тежкотоварните камиони с въглища за ТЕЦ „Бобов дол“ да спрат да минават по главната улица и през селата им, защото от вибрациите и скоростта на 50-тонните камиони къщите на местните се рушат. Другото им искане е да се каже официално дали ТЕЦ-ът гори отпадъци и дали така замърсява околната среда.
Петъчният протест е само началото, заканиха се хората и поискаха незабавни институционални действия.
Освен протести, има и съдебни битки. Оспорва се комплексното разрешително на ТЕЦ-а, с което той може да замени част от изгаряните въглища с гориво от отпадъци. Като заинтересовани страни към ищците по това дело срещу ТЕЦ „Бобов дол“ са се присъединили тази година 99 местни жители.
„Виждаме тенденция топлоцентралите в България да преминат към това алтернативно гориво – отпадъци, заедно с въглищата, като решение на енергийните ни проблеми“, коментира пред БНР адвокатът по делото Регина Стоилова, която представлява „За Земята - достъп до правосъдие“, към което са се присъединили тези близо 100 души.
„Нашите централи явно не отговарят на европейските изисквания. Това не са нови политики, а политики, приемани през последните десетилетия в ЕС. Ние обаче отново сме неподготвени и решението, което се намира в момента, е именно изгарянето на отпадъци. Това поставя много въпроси“, обясни тя в интервю за предаването „Преди всички“. По думите й освен това в тези централи не се правят никакви модернизации и нови пречиствателни съоръжения във връзка с използването на отпадъците като гориво:
„Централата, както е била проектирана, без никакви нововъведения, започва да изгаря едно доста спорно гориво. Това важи и за ТЕЦ „Бобов дол“.
Проблемите са много, подчерта Стоилова. По думите й един от тях е екологичният отпечатък на тази дейност, за която няма оценка за въздействието върху околната среда. Това означава, че не са оценени емисиите нито във въздуха, нито във водите и как би повлияло върху околната среда и човешкото здраве, отбеляза още адвокатът.
Все още не знаем законосъобразно ли ТЕЦ „Бобов дол“ изгаряше и колко отпадъци изгаря въз основа на експерименталното изгаряне, подчерта Регина Стоилова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов