Избрани Новини

Кюстендилските туристи отчетоха една изпълнена с приключения година

Равносметка на ТД "Осогово“ - Кюстендил за 2019 година

В края на всяка година с новогодишно тържество туристите от ТД „Осогово“ - Кюстендил изпращат старата година и отправят взор към новата.
„Успешна, наситена с емоции и преживявания бе 2019 година за  дружеството“ - сподели председателят на дружеството Христо Абаджиев.
Трудно е да се определи кое от всичките ни мероприятия е най-доброто. Безспорно,  най- вълнуващите ще си останат екскурзионните летувания, а тази година направихме няколко. Те са най-добрият начин за почивка в планината. Добра компания, красива природа и прекрасно настроение, далече от цивилизацията и суетата на света.
Желаещите за екскурзионното летуване в Стара планина бяха много и се наложи да се направят две групи. Маршрутът ни беше връх Шипка, хижа „Узана“, хижа „Мазалат“, хижа „Тъжа“, връх Ботев, хижа „Рай“, хижа „Васил Левски“, Карлово.
„Релакс в полите на Рила“. Така нарекохме нашето релаксиращо екскурзионно летуване в Рила. Изходната база бе в курортен комплекс Семково, като всеки ден правехме лъчове. Посетихме Скалишките и Вапските езера, Сухото езеро, Добърско и др. Да подишаш въздуха на Семково, да потопиш крака в студените планински ручеи, да откъснеш горско цвете, да се разходиш сред вековните гори, а вечер да се потопиш в басейна и след всички емоции и водната гимнастика да се опиташ да запомниш всичко и да си обещаеш, че един ден пак ще се върнеш, пак ще минеш по същия маршрут и ще се чувстваш пак така щастлив и доволен.
„Екстремните прелести на Родопите“ - така нарекохме нашето екскурзионно летуване в Родопите. Програмата беше много амбициозна и екстремална - „Дяволската пътека“ край село Борино, забравеното от бога селце Кушла, Златоград, Тракийските метеори в Гърция, екопътеката „Каньона на водопадите“. Видяхме много пещери и скални гробници. Какво ли нямаше  – екстремни пътеки, надупчени скали като швейцарско сирене, места като в лунен пейзаж, огромни арки, гробници или места за медитации на жреците, скални глави бдяха като стражи. Чудеса, чудеса, чудеса…
Който веднъж е посетил Тетевенския  и Троянския Балкан, остава впечатлен от тази дивна природна красота. Възхитен от гледките, разкрили се пред очите му при своето посещение в този край, Иван Вазов възкликва: „Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай“. Думи,  достатъчно силни да пронижат сърцето на всеки милеещ за Родината! Ние изпитахме тази тръпка!
През изтеклата година се насладихме и на прелестната планина Нидже и „Градините на рая“ в Гърция. Изкачихме връх Каймакчалан / 2521 м/, най-високият връх на планината Нидже.
Заедно с туристи от Скопие направихме един нов маршрут и видяхме каньона Матка от птичи поглед.            
Красиви и впечатляващи места плениха вниманието ни при зимното изкачване на връх Мечит в Рила и Драговски камък в Гребен планина.
Над 200 туристи от България, Сърбия и Македония направихме традиционна среща на 106-та  пирамида, при село Жеравино в Чудинската планина. С развети национални знамена и тази година се събрахме с приятели-туристи на връх Руен – първенецът на Осоговската планина, връх Руй, връх Милевец /Милевска планина/, връх Църноок /Дукат планина/.
Туристите-ветерани активно участваха в проявите на дружеството. Вече шеста година клубът на туристите-ветерани е домакин на националната среща за  празника на черешата. Незабравими спомени, задно с туристи от Варна, остави и екскурзията им до село Лиляч, Невестино, Стобските пирамиди и Руенския манастир. По случай Международния ден на възрастните хора, Клубът на туристите-ветерани към туристическо дружество „Осогово“ направи впечатляваща екскурзия: водопад „Попина лъка“, параклиса и пещерата на Свети Иван Рилски в местността „Тремошница“ в подножието на Пирин планина и забележителностите на Сандански.
Туристическият хор „Осоговско ехо” участва във всички прояви на града и се изявява и печели отличия на много фестивали из страната.
Всяка година Клубът по воден туризъм „Струма 2012” организира воден поход по река Струма. Целта е да се популяризира горното течение на река Струма. Участват  каякари от Димитровград, София, Пловдив, Варна, Бяла Слатина, Троян, Враца, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Нова Загора и др. Клубът взе участие в националния воден поход по река Тополница, водния поход по язовир "Жребчево" и горното течение на река Тунджа и други.
Спортен клуб по ориентиране „Руен - 92“ към туристическо дружество „Осогово“ и тази годена бе домакин на откритото състезание по ориентиране. Стартираха над 150 състезатели от 10 до 85-годишна възраст, представители на 20 клуба от страната. През отчетния период спортно - тренировъчната дейност на СКО ”Руен - 92” - Кюстендил участва в 12 национални и републикански купи и Държавни първенства по ски и лятно ориентиране.
Велосипедистите от велоклуб „Гайда“ към ТД ”Осогово” направиха интересен преход от град Земен - язовир Пчелина – Ковачевци – Земен. Любим е и маршрутът с.Копиловци-с.Шишковци-с.Драговищица-с.Горановци - Олтоманци - Босилеград и обратно. В мероприятието се включват и приятели от Дупница, София и Радомир. Наши представители участваха и в международния велопоход „Беласица тур 2019“ до Дойранското езеро.
В акцията „Да изчистим Кюстендил“ туристите почистиха участъка от с.Богослов до хижа  "Осогово". Почистен беше и районът на водопад Полска Скакавица.
През 2019 г. и следващата година дружеството има амбициозни планове по отношение на поставяне на нова туристическа маркировка и поддръжка на съществуващата на територията на община Кюстендил. Изготвен бе план за възстановяване на съществуващите маршрути и маркиране на нови. Подменени бяха старите и откраднати табели, сменени бяха счупените и паднали колове с нови, така че маршрутите да бъдат приятни и безопасни за туристите. Предстои изготвянето на няколко информационни табла, които ще бъдат поставени на изходните точки.
На всички любители на планината ръководството на ТД " Осогово" пожелава много здраве, благодатна и  щастлива 2020 година!
И както казва нашият приятел и водач Любо Младенов: „Някои хора трупат пари, а други – спомени. Парите донасят възможности.  Но истинските хора, които знаят какво искат от живота, трупат спомени!"



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)