Избрани Новини

Започва XII Фестивал на сурвакарските групи в Благоевград

Участват 13 групи от града

Всяка година, по традиция през месец януари, в Благоевград десетки чанове и дефилиращи сурвакарски групи гонят злите сили, облечени в различни автентични костюми.
Днес от 11.00 ч. ще започне представянето на 13-те групи, които и тази година ще вземат участие в традиционния фестивал. Шествието на кукерския фестивал започва в 11:00 часа от паркинга на ж.п.гарата в Благоевград по посока кръговото кръстовище срещу III ОУ “Димитър Талев”. Всички групи ще преминат по бул.„Св.св. Кирил и Методий“ и ще се представят пред компетентно жури в състав Румяна Хаджиева- етнограф в Регионалния исторически музей, Иван Милушев - директор на Градската художествена галерия Благоевград и гл.ас.д-р. Венцислав Божинов от катедра ,,Етнология и балканистика“ към Югозападния университет ,,Неофит Рилски“ Благоевград. Ще бъдат връчени награди в различни категории – за „Придържане към традициите”, за „Масовост”, „Иновации”, „Най-добра маска и костюм”, „Артистичност”, ,,Най-добра композиция‘‘, ,,Най-добра мечкарска група‘‘, ,,Най-артистични старци“, ,,Най-добра колоритна младоженска двойка“, ,,Най-добра танцова група“, ,,Най-добра маска-пародия“, ,,Най-атрактивен образ на дявола‘‘ и ,,Хореография“. На всяка сурвакарска група ще бъдат връчени грамоти, купи и медали за най-малките участници в шествието.

На работната среща на 10.12.2019 г. се изтегли жребий за реда на дефилиране на 13-те групи, които ще преминават по следния ред:

1. ИЗГРЕВ

2. ГРАМАДА – I група

3. ЗЕЛЕН ДОЛ

4. ГРАМАДА – II група

5. СТРУМСКО

6. ЛОГОДАЖ

7. ПРЕДЕЛ МАХАЛА

8. I -ВИ КВАРТАЛ

9. ПОКРОВНИК

10. ПЛАЖА

11. III- ТИ КВАРТАЛ

12. ПАДЕШ

13. ЛЕШКО

Жителите и гостите на Благоевград ще имат възможността да се насладят на богата програма, наситена с много танци, хора и атрактивни костюми. Водещ на събитието ще бъде Станислав Кимчев.

Общинският фестивал на сурвакарските игри в Благоевград демонстрира и продължава традициите от древността.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)