Избрани Новини

Кои стайни цветя са вредни?

Внимавайте с лалето и нарциса!

Стайните растения ни радват с красота и свежест и пречистват въздуха от вредните токсини. В повечето случай стайните цветя създават здравословна среда у дома.
Има обаче някои опасни растения, които биха могли да бъдат вредни за здравето. Особено  когато се касае за по-чувствителни хора, склонни към алергии.
Веществата, които се съдържат в някои цветни семейства, могат да предизвикат понякога раздразнение на кожата, болки в стомаха, сърдечносъдови проблеми…
Цветята от семейство Apocynaceae (Зимзеленови)
Най-разпостранени са Мандевилата (Dipladenia)и Олеандъра. Олеандърът (лян, зокум, закум) е единственият вид на рода Nerium (олеандрови) от семейство Apocynaceae (Зимзеленови). Наименованието на това семейство на английски и други езици означава „кучешка отрова“. Това е показателно за представителите на семейството.
В природата те са разпространени в страните със средиземноморски климат (Гърция, Испания, Португалия). А също и в съответстващите им пояси от Азия, Африка и Америка. В домашни условия се отглеждат култивирани сортове олеандър с различна окраска на цветовете – бял, розов, червен, пурпурен, виолетов, както обикновени, така и кичести. Токсични са листата, цветовете и дори сокът на олеандъра, затова, когато се работи с него, трябва да се ползват ръкавици.
Цветята от семейство Змиярникови (Агасеае)
Клетъчният сок, който може да изтече при нараняване на стъблото на дифенбахията (Diffenbachia), аглаонемата (Aglaonema), монстерата (Monstera deliciosa), филодендрона (Philodendron), калата (Zantedeschia aethiopica), е отровен.
Този сок може да предизвика обрив по кожата, болки в гърлото, а при контакт с лигавицата на очите – конюнктивит. Когато тази течност попадне върху кожата, незабавно трябва да се измие. Затова за предпочитане е цветята да се почистват или пресаждат с ръкавици и да не се докосват лицето и очите.
Цветята от семейство Млечкови (Euphorbiaceae)
В техния бял сок се съдържат дразнещи кожата вещества. Към това семейство спадат коледната звезда (Euphorbia pulcherrima), исусовият венец (Euphorbia milli), кротонът (Codiaeum variegatum), акалифът (Acalypha).
Цветята от семейство Кокичеви (Amaryllidaceae)
Това са Лалето (Tulipa), нарцисите (Narcissus), зюмбюлите (Hyacinthus), амарилисът (Hippeastrum) и кливията (Clivia). Те също съдържат клетъчен сок, който може да стане причина за неразположения.

Източник: Zeleno.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов