Избрани Новини

"Умни" автобуси тръгнаха в Благоевград

Проектът е по идея на ИБИС специалистите Марио Евстатиев и Николай Александров

В градския транспорт в Благоевград днес тръгват два автобуса, оборудвани с иновативна информационна система и гласово оповестяване, предаде БНР.

Проектът е по идея на ИБИС специалистите Марио Евстатиев и Николай Александров.

Марио Евстатиев, специалист по интегрирани бордови и информационни системи уточни, че информацията се състои от три аспекта, като първият са външните информационни табели на самия автобус, които дават информация за линията и неговия маршрут. На табелите на автобуса отвън ще се вижда само информация за посоката, в която се движи.

Другият аспект е информацията, която се предоставя вътре в салона на информационния дисплей. Той ще дава информация за четири спирки напред. Ще бъде подавана информация и какви връзки с други видове транспорт и автобусни линии могат да бъдат реализирани от следващата спирка.

Третият аспект е гласовото оповестяване вътре в превозното средство. В самата система има интегрирано гласово оповестяване, записано от диктор – в случая гласът е на бившия звукорежисьор в Радио Благоевград Николай Вачев.

Двата автобуса са бяло-розови. Единият се движи по линия 2, а другият днес е ангажиран със сурвакарския фестивал, който се провежда в Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов