Избрани Новини

С богоявленски водосвет Разлог посреща Йордановден

От 11.00 часа на езерото в парка ще хвърлят кръста

Според евангелския текст, Иисус Христос приел кръщение на около 30 години. По това време  Йоан Кръстител потапял до шия всеки човек и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Иисус, обаче, той веднага се поклонил и казал, че самият той трябва да се кръсти от него. В момента на Христовото кръщение небето се “отворило”, блеснала светлина, подобна на мълния, и Светият дух слязъл върху рамото на Христос във вид на гълъб. От небето се чул глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук и наименованието на празника – Богоявление. Бог се явява, за да посочи Спасителя на човечеството.
Този ден се нарича още Кръщение Господне. Той е третият по значимост християнски празник през годината.
Ритуалите пред Йордановден и навръх празника са свързани с неговия основен смисъл – освещаването на кръста, водата и целия свят.
Според народното поверие, в нощта срещу Богоявление, в глуха доба, небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Българите наричат празника още Водокръщи, Мъжки водици (в Прилепско), Кръстовден, Водици и други.
Обредните действия на Йордановден имат характер на ритуално очистване от действието на злите сили по време на прехода от старата към новата година (мръсните или погански дни).
В съвременната православна църква, в навечението на празника и на самия празник, свещеници осветяват вода, с която ръсят богомолците за здраве и успех, т.е. съпричестяват ги отново със светостта, с Духа – кръщават ги. След службата в църквата свещеникът хвърля кръста във водата, а ергените се надпреварват да скачат в ледените води на реката, езерото или морето, за да го извадят.

Вярва се, че който намери кръста, ще е щастлив и здрав през цялата година
Този, който пръв хване кръста, обикаля с него из селото и всички го дарявали. На кръстената вода се приписва целебна сила и затова на този ден болни се къпят на мястото, където е хвърлен кръстът. За здраве окъпват и именниците. Всички отнасят част от осветената вода в домовете си и я използват през годината за лечение.
Има поверие, че ако кръстът замръзне, това предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, годината ще е плодородна и добра, ако е облачно или мъгливо, посевите ще се повредят.
Водата е символ на живота, вечен елемент на този свят, притежава магическата сила да прогонва злото, цери болести, гадае и предсказва. Полезна и разрушителна стихия. Затова кръщаването с вода на Йордановден е знак за преминанаването от едно състояние в друго, за пристъпяне пределите на един по-висш порядък и нравственост.
Кръстът, преди да се превърне в мъченически символ на страданието, е символ на сътворението, на отвоюването на земята от водата, на ред. С него се кръщава за нов живот и нова вяра, той самият дава живот.

В Разлог богоявленският водосвет ще започне в 10:30 часа, а от 11.00 часа на езерото в централния градски парк ще бъде изпълнен и ритуалът „Хвърляне на кръста“.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)