Избрани Новини

На съд за предизвикано ПТП със загинал мотоциклетист в Благоевград

Причините за настъпване на инцидента са предприетите маневри и от двамата водачи

Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд Р.Я. по обвинение за извършено от нея престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, пр. 1, вр. чл. 342, ал. 1, пр.3 НК.

Обвиняемата Я. (на 33 години) е правоспособен водач, притежава категория „В“ за управление на МПС.

Вечерта на 29.07.2018 г. жената шофирала лек автомобил „Ауди“ по бул. „Св.Св. Кирил и Методий“ в Благоевград в посока ж.п. гарата. Жената спряла в близост до пешеходна пътека, след което предприела маневра „обратен завой“ въпреки забраната за това. Междувременно по булеварда, в посока от гарата към хотел „Ален мак“, със скорост 82.8 км/ч, се движел мотоциклетистът С.А. Той също възнамерявал да направи обратен завой, поради което предприел изпреварване на автобус и навлязъл в насрещната лента за движение.

Виждайки, че лекият автомобил, управляван от обвиняемата Я., пресича двойната непрекъсната линия, А. се отклонил наляво. Натиснал спирачката на МПС, но не успял да спре. Последвал удар между двете превозни средства, в резултат на което тялото на мотоциклетиста паднало на пътното платно. Тежко пострадалият бил приет за лечение в столична болница, където седмица по-късно починал. От заключението на съдебно-медицинската експертиза е видно, че смъртта му се дължи на открита черепно-мозъчна и лицева травма.

Причините за настъпване на ПТП са предприетите маневри и от двамата водачи – на пострадалия и на обвиняемата. От страна на мотоциклетиста това е управлението със скорост около 82.8 км/ч. (при максимално разрешената в градски условия 50 км/ч.) и предприемане на рискова маневра за изпреварване, извършена в лентата за насрещно движение. На свой ред извършената от обвиняемата Р.Я. маневра „обратен завой“ е била в нарушение на ЗДвП, без да се е убедила, че може да я извърши безпрепятствено.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов