Избрани Новини

Днес е Международен ден на думата "Благодаря"

Това е и една от най-хубавите думи в нашия речник

Днес е най-учтивият ден в годината - Международният ден на думата "благодаря" (International Thank You Day) и добър повод да припомним с малки жестове на внимание близките си.
Психолозите смятат, че думите на благодарност са словесни ласки, които могат душевно да стоплят и успокояват хората. Задължително условие е думите на благодарност да се изговарят от сърце. Едно мъдро народно поверие гласи „Не произнасяй благодаря в състояние на раздразнение.“
Всички от нас са добре запознати със стойността на добрия тон и маниерите, както и нуждата от тях в ежедневието. Повечето благодарности, които изразяваме към някого, ги отправяме сякаш механично, без да мислим за тяхното значение. Въпреки това думите на благодарност имат магически свойства - с тяхна помощ хората си доставят радост един на друг, изразяват тяхното внимание и разменят положителни емоции - нещо, без което животът ни би бил скучен и мрачен.
Не случайно в туристическите гидове и разговорници едно от първите неща, които се обясняват, е как звучи думата "благодаря" на езика на приемащата страна. Смята се, че тя увеличава скоростта, качеството на услугата и помага за изграждането на спокойна и приятна почивка.
Докато Денят на благодарността е по-скоро религиозен празник, в който хората изразяват своята благодарност към Бог за нещата, които са придобили през годината чрез неговата щедрост, то идеята на днешния ден е насочена към хората, които заслужават да им кажем “Благодаря”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов