Избрани Новини

84-годишен мъж от село Селище осъди банка за дискриминация

Завел граждански иск заради неосигурен достъп на хора с увреждания до банковото учреждение

Чрез Окръжен съд Благоевград 84-годишният Х. С. П. от благоевградското село Селище осъди банка по Закона за защита от дискриминация.
Възрастният мъж, който се придвижва само с инвалидна количка, е завел граждански иск заради неосигурен достъп на хора с увреждания до банковото учреждение. През 2017 година Х.С.П., придружен от дъщеря си, два пъти правил опити да влезе в банковия клон, за да си направи депозит. Той избрал да отиде в съответната банка на ул.“Крали Марко“ № 1 в  Благоевград заради добрите лихви, но множеството стълби и липсата на изградена естакада не му позволили да влезе в сградата. Мъжът се почувствал „втора ръка“ човек и решил да съди банката за 4 800 лева.
На 8.01.2020 година въззивен състав на Окръжен съд - Благоевград, с председател и докладчик окръжен съдия Владимир Ковачев, се произнесе по въззивно гражданско дело № 822/2019 година и на основание чл. 71, ал. 1, т. 3 от Закона за защита от дискриминация осъди банката да заплати на ищеца сумата от 2 000 лева, заедно със законната лихва върху нея, считано от 18.12.2017 година до окончателното изплащане, като отхвърли претенцията за разликата между присъдените 2 000 лева и претендираните 4 800 лева.
Банката е осъдена и на основание чл. 71, ал. 1, т. 2 от Закона за защита от дискриминация, а именно - да изгради и поддържа архитектурна среда, която да не затруднява достъпа на лица с увреждания до клона й в Благоевград, ул."Крали Марко" № 1, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения.
Решението на съда може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов