Избрани Новини

Уикипедия днес празнува рожден ден

Името на проекта "Уики" произлиза от хавайската дума уики-уики, която означава бързо-бързо

Виртуалната енциклопедия Уикипедия става днес на 21 години. Тя е създадена през далечната 2001 г. от Джими Донал Уейлс-Джимбо. Той е председател на управителния съвет на Фондация Уикимедия.

За проектите на Wikipedia Fondation Джимбо казва, че това е "опит да се създаде и разпространи свободна многоезична енциклопедия от възможно най-високо качество на роден език за всеки един човек на планетата".

"Представете си един свят, където всеки човек на планетата има достъп до цялото човешко познание. Да създам и доставя свободна енциклопедия с най-високо възможно качество до всеки отделен човек на тази планета на неговия собствен език – това съм аз. Това правя. Това е целта на моя живот." - казва още Джимбо.

Името на проекта "Уики" произлиза от хавайската дума уики-уики, която означава буквално бързо-бързо.

Енциклопедията е със свободен достъп в интернет пространството и всеки може да я редактира и добавя писмен материал. Всяка седмица на своята „Начална страница“ Уикипедия оставя най-новите си статии.

В днешно време нуждата от виртуалната енциклопедия е толкова голяма, че никой почти не се замисля по време на ползването й. Тя е най-удобното и бързо средство за информация и затова е любимец номер едно на учениците от цял свят, като по неофициална информация е помогнала на учещите да завършат цели училищни и университетски класове.

Едно е сигурно, че светът не би бил същия без Уикипедия, а тенденцията е в най-скоро бъдеще да забравим за хартиените материали, защото всичко около нас ще бъде технологично.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)