Избрани Новини

Мелнишката черква "Свети Антоний " отбелязва храмов празник

Чудеса всеки ден се случват в мелнишката черква

Храмов празник има днес църквата "Св.Антоний" в Мелник. Това е единственият храм, посветен на бележития светец в страната. По този повод ще се отслужи Света литургия. 

Мелнишкият храм е мистична обител. Изследователи твърдят, че е единствен по рода си на Балканите. Колкото и да е странно, само две черкви в Европа са наречени на Свети Антоний.

Единствено обаче чудеса всеки ден се случват в мелнишката черква.

Черквата е построена през 18-ти век, в 1765 г. Според поверието патронът на храма Свети Антоний е изцелител на душевноболни, които след преспиване в черквата оздравяват. При по-тежките случаи болните оставали до 40 дни. Свидетелство за това е запазеният стълб със желязна верига за връзване на буйстващите болни.

Освен с чудесата си, храмът е известен и с красивите си, но нетипични за иконописното изкуство стенописи на ангели, райски градини, цветя, прозорци на къщи, пердета с много воали. Интересното е, че прозорците на изрисуваните къщи са наполовина черни, което било символ на болестите, от които се излекуваш и излизаш светъл и пречистен.

Най-любопитното в черквата е плочата с двуглав орел в средата на пода. Това е печатът на Цариградската патриаршия. Легендата гласи, че този знак е поставян само там, където лечебните свойства са най-силни. Вярващите стъпват върху орела и приемат енергията, която лекува.

И със сигурност е така, защото потокът от посетители в черквата никога не секва.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)