Избрани Новини

Църкватa "Св. Антоний" в Мелник лекува и днес

Тя е паметник на културата с национално значение

Църкватa "Св. Антоний" се намира на десет минути пеша в североизточна посока от центъра на Мелник. Тя е паметник на културата с национално значение и е част от културно-историческия резерват "Мелник – град-музей“. Храмът е еднокорабна базилика, едноапсидна, с женско отделение (галерия) откъм западната страна. Строен е вероятно през 1869 г. Архитектурното начупване на линиите на храмовите стени се дължи на конфигурацията на прилежащите отдолу улици, с разположението на които строителите на храма са се съобразявали. С кривината на постройката  храмът е уникален в България.

Изписването на църквата е извършено през 1881 г.от мелнишкия зограф Лазар Аргиров. Основни мотиви са колони и провиснали завеси, цветя, херувими, серафими, ангели. Ценност представлява рисуваният дървен иконостас с резбовани двери, както и изображението „Св. Богородица – Ширшая небес“ в олтарната апсида.

Царският ред на иконостаса е майсторски изработен от съвременен художник – доказателство за съществуването на зографи, които и днес създават образи, издържани в най-добрите традиции на православната иконография.

Местното предание разказва, че навремето (а и днес) с молитвите си св.Антоний Велики, на когото е посветен храмът, многократно лекувал тук душевноболни и обладани. За целта използвали и запазената дървена колона с железни вериги, на която връзвали болните.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)