Избрани Новини

18 януари - Международен ден на снежния човек

Сведенията за създаването на първия снежен човек остават твърде неясни и непълни

18 януари се отбелязва като Ден на снежния човек. Традиционно той се свързва с коледните и новогодишни празници. Идеята за рождения ден е на германския колекционер Корнелиус Граетц. Датата е избрана, защото единицата символизира метлата, а осмицата – тялото на снежния човек.

Сведенията за създаването на първия снежен човек остават твърде неясни и непълни. Все пак според легендата първият снежен човек е направен на 7 януари 1809 г. от Вернън Н.Пол и 9-годишната му дъщеря Йети в Ю Клер, Уисконсин. Пол обяснил на дъщеря си, че снежният човек е предназначен да държи надалеч елфите, които присвоявали коледните подаръци.

Всъщност доказателства за „съществуването” на снежния човек има още от Средновековието. Снежната скулптура се споменава още от Джорджо Вазари в биографията на Микеланджело.

През Викторианската епоха снежният човек става изключително популярен символ на ваканционния сезон. Има хиляди изображения, останали от тази епоха под формата на картини, поздравителни картички и реклами.

Днес снежният човек се е превърнал в символ на целия зимен сезон. Той присъства в коледната украса, има най-различни съдове и дори дрехи и бижута с неговото изображение. Снежният човек е символ на усмивка, приятелство и позитивизъм.

Според Корнелиус Граетц Снежният човек е "познат и обичан от целия свят заради добродушната и лъчезарна природа, която притежава’’. При него няма ,,политически или религиозни бариери. Обичан е от стари и млади. Познат е в държави, където никога не е имало сняг. Няма да намерите друг такъв символ, който да може да обедини всички хора по света."



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов