Избрани Новини

"Напоителни системи“ уверяват, че ВЕЦ-ове не ползват вода от язовир "Дяково“

Макар и незначително, но нивото на язовира се покачва

ВЕЦ „Яхиново“, ВЕЦ-овете на тръбопровод в село Дяково и друг в Големо село, които ползват вода от язовир „Дяково“, са спрени и не работят от месеци като превантивна мярка поради безводието, увериха от „Напоителни системи“ в Дупница. Така те отговориха на обвиненията, че ползват вода в ситуация на криза, предаде БНР.

BEЦ „Яхиново“ е с мощност от 7 мегавата и ползва по около 5 куб.м вода в секунда от язовир „Дяково“. Водата се изпуска в близката река и в река Джерман. Мини ВЕЦ-те на тръбопровода в Дяково и Големо село са до 2 мегавата.

И трите не работят, увери шефът на „Напоителни системи“ в Дупница инж.Марио Михов по повод коментари в района, че централите не са спирали.

„Не работят ВЕЦ-овете въобще. В графика на МОСВ не фигурират ВЕЦ-овете, това може да се провери, има го на (интернет) страницата на МОСВ. Нещата се следят стриктно и се спазват“, каза той.

Макар и незначително, но нивото на язовир „Дяково“ се покачва.

„Притокът е минимален в момента, откакто стана студено, замръзва във високото. Правим всичко възможно да го държим на едно ниво, не пада, което е най-успокоителното“, каза инж.Марио Михов и посочи, че в язовира има около 13 млн. куб.м вода



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)