Акция в цялата страна: Проверяват всеки, който има висящи дела - blagoevgrad.utre.bg

Акция в цялата страна: Проверяват всеки, който има висящи дела

21 януари 2020, 10:39 | blagoevgrad.utre.bg
  • Снимка:
    Pixabay.com

Органите на реда ще проследят спазват ли тези хора мерките си за неотклонение

Мащабна акция, която ще се проведе на територията на цялата страна, започва днес, информира tribune.bg. Ще бъде проверено всяко едно лице, което има две или повече висящи дела. Органите на реда ще проследят спазват ли тези хора мерките си за неотклонение. Ако се установят нередности, за тях ще се искат по-тежки мерки за неотклонение.

Началото на мащабния анализ на МВР и прокуратурата беше съобщено от главния прокурор Иван Гешев, който посети Галиче след зверското убийство и изнасилване на 18-годишната Андреа. „Предвижда във всички населени места да се направи анализ на хора с две и повече висящи дела, с неприключили съдебни и досъдебни производства, които тормозят населението. Такива хора са известни на кмета и на полицията“, каза тогава Гешев.

Вчера, след срещата на премиера Бойко Борисов с бащата на убитото момиче, от прокуратурата потвърдиха плановете си за респектиране на криминалния контингент. „Още утре започваме проверката. Това е, за да не се повтаря случаят в Галиче“, посочи прокурор Сийка Милева, говорител на държавното обвинение.

Освен тази акция от ГЕРБ обявиха, че внасят законодателни промени, чиято цел е да не могат непълнолетните извършители на убийства да се възползват от вратичка в закона, която да редуцира значително наказанията им. „Премиерът възложи на ПГ дебат, бърз в комуникация с прокуратурата, да изготвим текст – който извършва тежко престъпление между 16 и 18 години да не си мисли, че ще му се размине. Премиерът застава и казва, че мъката на хората не може да бъде измервана само с обещания“, съобщи след срещата депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

По сега действащото законодателство 17-годишният Аксел, който направи самопризнания за жестокото изнасилване у убийство, може да получи присъда от максимум 12 години затвор.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета