Избрани Новини

Пиршество на багри и звуци на Бабинден в Разлог (снимки и видео)

Всяка баба, заденала в цедилката внучето си, поведе хорото

Днес, по стар стил се празнува Бабинден. Oбявен през 1951г. за Ден на родилната помощ, а с това и празник за акушерите и гинеколози. В миналото бабите, като опитни жени, изпълнявали ролята на акушерки, помагайки на раждащите жени. На този ден, всички жени, станали майки през годината, отивали в къщата на бабата, подавайки й сапун, поливайки й вода от менчето и я дарявали с кърпа. Това е израз на благодарност и уважение към всички, които помагат за появата на нов живот.
Началникът на отделението д-р Божикова и нейният екип посрещнаха днес инж.Красимир Герчев, кмет на Община Разлог, д-р Мария Копанарова, председател на Общинския съвет, инж.Гърменов, зам.кмет по социалните дейности. Бабин ден уважиха и д-р Емил Тончев и  Александър Мацурев - народни представители в 44-то Народно събрание. От името на Община Разлог кметът инж.Герчев подари на АГ отделението пейка, която да осигури удобство.
На тържеството в Народно читалище "15 септември 1903-1909 г." инж.Герчев поздрави родителите на всички новородени през годината, като пожела на тях и на техните семейства здраве и щастие. Първото бебе на Разлог за 2020 г. е Василена Макрева, а последното бебе за 2019 г. е Ивана Козарова. Родителите на двете бебета получиха подаръци от кмета, а разложките невести, станали майки през предходната година, ритуално поляха вода на д-р Божикова.
Дълбоката взаимовръзка между поколенията прародители и внучета е изключително характерна в бита на разложани. На хорото баби и дядовци, облечени в носии, гордо показват своето внуче. Всяка баба, заденала в цедилката внучето си, повежда хорото.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов