Избрани Новини

Животновъдството е новият хит на Международната селскостопанска изложба "Агра“

Очакват се над 40 000 посетители от България и Европа да разгледат мегафорума за агробизнес

Животновъдството ще бъде акцент  на Международната селскостопанска изложба „Агра 2020“, която ще се проведе от 19 до 23 февруари в Пловдив.  За първи път ще бъдат показани  бикове от десетте най-популярни месодайни породи в света. Елитните екземпляри ще дефилират два пъти на ден в специален ринг, за да могат  посетителите  да се запознаят с техните качества. По традиция и научни институти ще представят  нови разработки, подобряващи съществуващите породи говеда, овце и кози.
Очаква се интересът  към секция „Животновъдство“ да бъде много голям, тъй като през тази година  стопанствата  ще могат да получат увеличено  финансиране по Програмата за развитие на селските райони.  Една от мерките предвижда подкрепа за стартиращи малки ферми, а друга – за модернизиране на съществуващите. Поради тази причина експерти прогнозират  активизиране и ръст на инвестициите в  животновъдството.
Инициативата  на Международен панаир Пловдив да популяризира  бранша  привлече като участници в „Агра“  много компании, предлагащи  проектиране и оборудване за животновъдни ферми. Така желаещите да  развиват бизнес в тази област ще могат да намерят цялостни решения за своите проекти – от избора на породи до комплектоването на стопанството.
29-ото издание на Международната селскостопанска изложба ще покаже също  много новости в областта на растениевъдството. Една от тях е фермата за микрорастения, които са подходящи за отглеждане и в градска среда – специално подбрани култури и сортове слънчоглед, грах, репички, синап, зеле, броколи, чесън, нахут, кейл и други. Те се консумират веднага след появата на първите листа, тъй като тогава съдържанието на полезни вещества е най-голямо. Краткият срок на отглеждане позволява да не се третират с торове и препарати за защита. Това са новите суперхрани,  твърдят от фирмата изложител, като обръщат внимание и на икономическия ефект.
„Агра 2020“ ще покаже последно поколение иновации  за класическите ферми, в които все по-голямо приложение намира дигитализацията. Производители и дистрибутори на водещи марки  ще демонстрират  модерни технологии, техника и инвентар за всички сектори на селското стопанство. Фермерите ще намерят сортови семена, посадъчен материал, торове и  препарати за растителна защита, специализирани услуги.  Селскостопанската академия ще представи своите  нови научни постижения с практическа насоченост.
Очакват се над 40 000 посетители от България и Европа  да разгледат шестото издание на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване. Той включва още три престижни изложби: „Винария“ – за  лозарство и винарство, „Фудтех“ – за хранителната индустрия, и „Вкусове от Италия“, а организатор е Международен панаир Пловдив.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)