Избрани Новини

Любители на виното с 14-дневен рейд в Симитлийско

Винената партия не се занимава с политика и държи на човещината и добродетелите

Трифоновите празници в община Симитли наближават. Тържествата, които се организират от Винената партия в село Черниче, започват на 1 февруари и продължават до 14 февруари, информира kmeta.bg. С всяка изминала година гостите, които искат да научат не само как се прави божествената напитка, но и как се консумира, за да не се напиват, стават все повече, разкриват от партийната централа. Всеки посетител на уникалната организация, създадена през 1997 година, ще има възможността да посети и лозе, и изба, да опита и червено, и бяло вино, че и розе. „На някои толкова им харесва, че остават по 2-3 дни. Купуват си и нашите книги, които сме посветили на напитката на боговете, за да научат всичко за направата на виното и за умереното му пиене”, споделят активисти на винената партия.
Те почитат цели две седмици своя патрон - свети Трифон Зарезан. В този период от време всеки ден са близо до бъчвите. По обяд пийват по чаша вино за тонус, а вечер се наслаждават на напитката на боговете в по-големи количества. но не прекаляват. Защото за тях да пият умерено и да не се напиват е закон.
С почит и поклон пред мощите на свети Трифон Зарезан ще започне 1-ви февруари в село Черниче. В селището е църквата „Свети Георги Победоносец”, в която се съхраняват мощите на светеца. Преди години в светата обител по искане на Винената партия тогавашният Неврокопски митрополит Натанаил /б.а. – починал през 2013 г./ донесе тук част от мощите на свети Трифон от Света гора в Гърция.
Десетки миряни се събират, за да присъстват на празничната литургия и водосвета, които ще отслужи местният свещеник. В двора на храма, след службата, божият служител символично ще зареже лозята. Винената партия ще почерпи миряните с вино. „Веселбата ще продължи до късно вечерта на площада. Все повече искат да са наши членове, защото не се занимаваме с политика и държим на човещината и добродетелите”, казва неизменният партиен лидер Иван Лулейски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов