Избрани Новини

Най-атрактивното жп пътуване в Европа е с теснолинейката Добринище - Септември

Британският ежедневник Гардиън го поставя на първо място

В последния ден от британското членство в Европейския съюз, ежедневникът Гардиън (The Guardian) излезе в рубриката си Лайфстайл с интересна публикация под заглавие „10 от най-добрите живописни железопътни пътувания в Европа: съвети на читателите”.

На първо място, като печеливш съвет, е поставено атрактивното пътуване с нашата теснолинейка Добринище - Септември. „Теснолинейката свързва Горнотракийската равнина с планините Родопи, Рила и Пирин, криволичейки през тесни клисури и идилични речни долини в продължение на пет часа”, описва впечатленията си авторът и горещо препоръчва това изживяване на читателите на тиражния лондонски вестник.

Многобройни са гостите на Банско и Добринище, които се потапят в романтика с пътуване назад във времето, по единствения действащ теснолинеен железен път в България.

Линията е с дължина 125 км и по пътя си минава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. Там се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово /1267 м н.в./ Оттам, по поречието на река Местаq теснолинейката достига до полите на Пирин.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов