Избрани Новини

Любими дървета от 16 държави разказват своите истории

Започва конкурсът "Европейско дърво на годината 2020“

От днес започва международният конкурс „Европейско дърво на годината 2020” – инициатива, която вече 10 години разкрива ценността на дърветата не само за жизнената ни среда, но и за нашето културно-историческо наследство и общностен дух, за да призове към повече внимание и грижа за тяхното опазване. В настоящото издание, със свои значими и обичани дървета, се включват 16 страни – Белгия, България, Великобритания, Ирландия, Испания, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Словакия, Унгария, Франция, Холандия, Хърватска, Чехия. Историите и снимки на техните финалисти са достъпни на интернет страницата на конкурса.
„Нашият конкурс отбелязва своята 10-а годишнина, което означава, че става по-мъдър и дълголетен, също като дърветата, които участват в него. Тази година сред финалистите се събраха много ветерани. Което ни подсказва, че е време да подготвим едно ново поколение бъдещи великолепни дървета, които трябва да засадим днес. В Чехия вече направихме първите стъпки в тази посока чрез новата си кампания „Засаждаме своето бъдеще“, която цели да бъдат посадени 10 милиарда дървета.“, казва Йозеф Яри от сдружение „Партньорство за околна среда“ (EPA) – организатор на конкурса.
„Европейско дърво на годината” протича чрез онлайн гласуване, в което всеки може да се включи и да подкрепи дърветата, чиито истории са го впечатлили най-силно. За целта е необходимо да избере две от тях, след което да потвърди гласа си чрез връзка, изпратена на електронната му поща, за да бъде той зачетен. Гласуването ще продължи от 1 до 29 февруари на www.treeoftheyear.org. През последната седмица броят на получените гласове ще бъде скрит, за да се запази в тайна победителят до деня на награждаването.
Сред претендентите за европейския приз са Самотната топола в калмикските степи на Русия, която изпълнява желанията на приседналите да починат под клоните й пътешественици и се почита като светиня от местните; Дървото на вещицата в Холандия, под чиито причудливи клони е последният дом на смятаната приживе за вещица Черната Кейт; рядката и ценна скоруша край с. Узовска Паница (Словакия) – самотен спомен от отминалите времена на процъфтявалото в окръга овощарство; Алертонският дъб в парк „Калдерстоунс“ в Ливърпул, за който легендата разказва, че съдиите през Средновековието са заседавали под клоните му, поради липса на съдилище. Всички те са обичани и значими за местните общности дървета, които очакват да получат тяхната сериозна подкрепа в гласуването. Надяваме се, че и тази година приятелите на конкурса и дърветата ще подкрепят българския финалист в конкурса, за да заеме достойно място сред тях.
В тазгодишната надпревара представителят на България е вековният дъб, растящ в центъра на великотърновското Ново село, който спечели националния конкурс „Дърво с корен 2019”, организиран от фондация „ЕкоОбщност”. Достолепното 500-годишно дърво е мълчалив свидетел на създаването на селото в склоновете на Балкана на място, където някога е съществувала гъста дъбова гора и блата. То пази историята на Ново село от изграждането му през 1750 г. до днес.
Резултатите от конкурса и победителят в него ще бъдат обявени официално на церемонията по награждаване, която ще се проведе на 17 март 2020 г. в Европейския парламент в Брюксел. Дървото, събрало най-много гласове, ще стане носител на тазгодишната титла „Европейско дърво на годината“, а на номиниращия ще бъде връчена оригинална дървена статуетка, която по традиция се предава от миналогодишния на настоящия първенец.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов